Odboráři vyhlásili stávkovou pohotovost loni v červenci, letos v únoru se k nim přidaly odbory na celostátní úrovni. Odboráři chtějí dosáhnout odchodu ředitele jihomoravské záchranné služby Milana Klusáka. Poukazují na špatnou komunikaci, odchody lékařů a další problémy.

„Nemůžeme už dále mlčet. Chceme dát veřejnosti jasně najevo, že jihomoravská záchranka funguje a je připravena zachraňovat lidské životy,“ uvedla znojemská záchranářka Renata Kroupová.

Vzápětí na ni navazovali další pracovníci záchranky: zdravotníci, lékaři, řidiči a operační pracovníci. „Odboráři nechtějí vůbec jednat, jejich jediným bodem programu je odvolání ředitele. Takhle komunikovat nejde,“ nebral si servítky lékař Petr Hlavinka z Blanska.

Zaměstnancům záchranky vadilo i to, že se o akci odborů dozvěděli podle svých slov až z médií. „Nikdo se nás neptal na naše stanovisko, rovnou se vyhlásila stávková pohotovost. Postoj odborářů nás uráží,“ ozval se Petr Doubrava, záchranář z Vyškova.

Odboráři na tiskovce nevystoupili. „Nikdo naše členy na ni nepozval. Rozhodně nesouhlasíme s tím, že by o stávkové pohotovosti někdo nevěděl.Podepisovali nám ji totiž lidé ze všech středisek,“ divil se předseda odborů zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje Bohuslav Zrza a dodal: „Stávkovou pohotovost nepřerušíme. Zaměstnanci, kteří se za ředitele postavili, jsou vedoucí pracovníci nebo z kanceláří. Budeme o celé situaci jednat s hejtmanem Bohumilem Šimkem."


Fotogalerie
9 fotografií

Přestože tiskovou konferenci nepořádalo vedení jihomoravské záchranky, v závěru na ní jako host vystoupil i její ředitel Milan Klusák. „Nemůže se ztotožnit s postojem odborářů. Vnímám to jako dehonestaci naší práce. Vedení zdravotní služby Jihomoravského kraje podalo podnět ke státnímu zastupitelství, zda náhodou nedošlo k trestnému činu šíření poplašné zprávy či pomluvy,“ řekl v závěru Klusák.

Video
Video se připravuje ...

Ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje ujišťuje veřejnost, že jsou zdravotníci připraveni poskytnout ošetření. Hynek Zdeněk

Chci ujistit, že lidé nemusí mít obavu, že by o ně nebylo postaráno. Zdravotníci jsou připraveni poskytnout jim profesionální službu,“ ujistil Klusák.