Brno se po čtvrtstoletí zbaví jedné z velkých ostud. Ve městě přitom zřejmě není lepší místo pro nové domy – na samotě, a přitom na dosah od centra. Luxusního výhledu na Brno ze sedla pod Hády si budou užívat lidé v 435 bytech. A v zalesněném svahu je nikdo nebude moc obtěžovat. Venku neuvidíte jediné auto. Všech 650 parkovacích míst totiž schová developer do podzemí!



„Inspirovali jsme se v Rakousku. Jsou tam celé čtvrti postavené v přírodě,“ řekl Blesku šéf společnosti Trikaya Alexej Veselý. Jeho dělníci začnou ruinu rozebírat už příští rok. Čeká se na razítko EIA; souhlas radnice v Maloměřicích a Obřanech už má developer prakticky v kapse.

Pod Hády vyrostou rodinné domy, viladomy a bytovky, navržené ateliérem Kuba & Pilař. A bydlení prý určitě nemá být pro „horních deset tisíc“. Plánované ceny se zatím zdají být na Brno při zemi. „Metr nabídneme asi za čtyřicet tisíc korun,“ prozradil Blesku stavitel Veselý. To by znamenalo necelého 2,5 milionu za šedesátimetrový byt.


Uprostřed nové čtvrti bude náměstí, kolem obchody, ale taky školka nebo dům pro důchodce,“ nastínil Veselý. Počítá se ale i s parkem a sportovním stadionkem. Zvláštností budou klastry – uzavřené celky menších bytových domů se společným dvorkem a zázemím. „Díky nim tam bude moci žít více rodin a čtvrť se stane skutečně fungujícím celkem. Nechceme pod Hády zástavbu s jedním typem stejných domů,“ přeje si stavitel.
Fotogalerie
10 fotografií


Jedinou přístupovou silnicí bude asfaltka směřující z Líšně po Hády. Bude slepá, se smyčkou na konci, což má nové čtvrti přinést klid a více bezpečí. Po dokončení, kolem roku 2023, by tam měla jezdit jedna autobusová linka. Potenciálními klienty mají být lidé ze středních vrstev, například mladé rodiny, které ocení výjimečnost lokality na stráni i netradiční zpracování domů.