Potkat je na úzkých silnicích na Blanensku, to už raději nevyjet vůbec. Soupravy o délce 24 metrů a váze 137 tun s nákladem dvou obřích dílů pro cementárnu v Dubaji o šířce šest a výšce sedm metrů měly trasu z Ivanovic na Hané přes Blanensko do Mělníka zvládnout za pět dnů. Jenže sotva vyjely, skončily ve Sloupu. Co se stalo?

Počasí vystavilo přepravě stopku

Podle přepravce, společnosti Dan-Czech Specialtransport, provázela cestu od začátku nepřízeň počasí. Narůstalo zpoždění a posádka nestíhala projet podle rozpisu místy, kterým kvůli nadměrnému nákladu E.ON odstřihl dodávku elektické energie. Policie nakonec vyčlenila „obrovi“ ulici u čističky ve Sloupu. A protože časově vymezená povolení propadla, musí mělnická firma shánět nová. Což znamená, že komponety uváznou na místě celý měsíc!

„Převoz nadměrného nákladu bude pokračovat začátkem ledna,“ sdělila Blesku zaměstnankyně firmy, která se odmítla představit. Další komentář k události Dan-Czech Specialtransport prý neposkytne.

Obce: přerušení elektřiny bylo nesmyslně dlouhé

V obcích a městech, kterými měla úvodní den souprava podle plánu projet, se strhla bouře nevole. Například celý Sloup zůstal 12 hodin bez elektrické energie. „O přerušení elektřiny jsme byli v předstihu informováni, to je pravda. Jenže místo plánovaných šesti hodin se to natáhlo na dvojnásobek. Lidé byli pochopitelně naštvaní. A třeba E.ON mohl situaci sledovat a reagovat aktuálně podle průjezdu nákladu,“ kroutí hlavou starosta Martin Mikuláštík.

Nadměrný náklad navíc zablokoval obecní pozemek. „Ulice zůstane značkami uzavřená až do Nového roku. Budeme samozřejmě po firmě požadovat kompenzaci,“ řekl Blesku starosta Sloupu.

Zbytečně dlouhé přerušení elektřiny až do večera kvůli nadměrnému nákladu, který přitom uvázl už ve Sloupu, rozladil také obyvatele Ostrova u Macochy či Rájce-Jestřebí. „Už odpoledne věděli, že skončili. Ale elektriku pustili až večer. To nebyl schopen nikdo včas zareagovat? Venku bylo pod nulou, v baráku tma,“ čertil se jeden ze stěžovatelů na Facebooku na společnost E.ON.

E.ON: Postupovali jsme podle zákona

Ta se brání, že postupovala podle zákona a plánovanou odstávku v předstihu obcím oznámila. „Že nastaly technické komplikace ze strany dopravce, jsme nemohli ovlivnit. Snažili jsme se, aby se neplánovaná odstávka dotkla lidí co nejméně. Ti potřebné informace získali na zákaznické lince,“ sdělil její mluvčí Vladimír Vácha.

A pokračování celé kauzy? Soupravu zatím v zapadlé uličce ve Sloupu hlídá specializovaná agentura. Začátkem ledna, pokud dá společnost Dan-Czech Specialtransport všechna povolení do kupy, se obr znovu vydá na silnice. Pokračovat má do Olešnice, na Poličku a směrem na Mělník. Náklad, který vzbudil na Blanensku emoce, má konečnou v Dubaji, komponenty se stanou součástí tamní cementárny.