V pondělí vpodvečer se ocitlo bez internetu či kabelové televize zhruba 50 tisíc zákazníků. Některé trasy se podařilo přesměrovat tak, že takřka 45 tisíc uživatelů bylo znovu připojeno po 20. hodině.

 „Naši technici usilovně pracovali na připojení zbývajících lidí. Šlo o náročný proces, který nešlo urychlit. Svařování optických vláken je jako svařování nití,“ popsal práci techniků mluvčí UPC.

Společnost po události kontaktovala policii. „Ta událost zadokumentovala,“ řekl Kolár. Jak se ukázalo, ve výkopu byly poškozeny hned dva optické kabely,což představuje 400 optických vláken. "Při jejich spárování a svařování jde doslova o mravenčí práci," vysvětlil mluvčí UPC.

UPC v úterý zjistila, která firma se na výpadku podepsala. "Problém je v tom, že postupovala při opravě vodovodních a kanalizačních rozvodů přesně podle dokumentace z poloviny 90.let. Jenže realita v zemi byla jiná, odstupy mezi jednotlivými rozvody se oproti plánům lišily," popsal Blesku stěžejní problém Kolár.

UPC čelila dlouhé hodiny záplavě dotazů svých klientů, nespokojené reakce se hromadily na sociálních sítích. „Čekám kompenzaci a hlavně mohl přijít e-mail i SMS s informací, že je výpadek a na jak dlouho cca. To je ale služba! Kdy bude opraveno v Králově Poli? Na webu píšete do 12:00, zde vidím 20:00,“ reagoval na Facebooku například Jan Skořepa.

„To že by mi nejel internet doma, bych přežila, ale bohužel nám nejede i ve firmě. Jak se bude řešit tato situace? Kvůli tomu nemůže 10 zaměstnanců pracovat a ušlý zisk bude desítky tisíc,“ postěžovala si v komentářích na facebookovém profilu UPC Lenka Hrnčířová.

Firma v reakci na stovky výtek opakovaně uživatele žádala o trpělivost.

Někteří zákazníci naopak reagovali s tím, že o ničem nevěděli. „Máme v hospodě televizi s UPC, ale o ničem nevím. Výpadek nás asi minul,“ řekl Petr Hradil, provozovatel restaurace U Průmyslovky na Veveří ulici.

UPC přislíbila kompenzace poškozeným zákazníkům poté, co se podaří všechny znovu připojit. Mluvčí Kollár nevyloučil, že samotná UPC bude žádat kompenzaci pro změnu po firmě, která na Veveří "kalamitu" zapříčinila.