Seznam subjektů, které se oficiálně připojily k protestu pod názvem Nechceme EET, registrovala na svém webu Asociace podnikatelů a manažerů (APM). Jen během středy dorazilo do centrály asociace e-mailem dalších 40 nespokojenců. V sobotu 3. prosince se mají sejít v Praze na Václavské náměstí a sešikovat se do protestního pochodu. „Zatím se do pochodu přihlásilo kolem stovky lidí,“ řekla Blesku tajemnice asociace Lenka Lokvencová.

V seznamu protestujících firem a podnikatelů má jižní Morava jen malé zastoupení – jde o pouhé dvě desítky subjektů. „Těžko říct. Ale víme, že některé odrazují obavy, že by se na ně po zveřejnění zaměřila finanční správa,“ dodala Lokvencová.

Blesku to potvrdil majitel restauračního podniku v Brně – Králově Poli, který si vymínil anonymitu. „EET se mi hrubě nelíbí. Jsou s tím spojené investice, přitom v podniku návštěvníků se zimou spíš ubylo. A ještě poslouchám řeči, že patřím do jednoho pytle k podvodníkům,“ svěřil se majitel restaurace.

Hoteliéry, restauratéry a hostinské podpořily na jižní Moravě na oficiálním protestním seznamu APM proti EET i prodejny rybářských potřeb, zastavárny, klub deskových her, pekařství, a dokonce i tzv. mlsné okno u znojemského Baumaxu.

Protest organizovaný APM podpořila i brněnská společnost BM DATA, která se věnuje prodeji a servisu počítačů. Symbolicky přerušila práci na dvě hodiny. Proč? „Pomáhali jsme s rozjezdem programů pro EET v řadě hospod, restaurací a barů. Zvláště malé hospody a jejich provozovatelé na vesnicích mají velké problémy. Investují 10 až 15 tisíc do pokladen a systémů, ale bez jistoty, že se jim to vrátí. Dokážu se vcítit do jejich pocitů,“ vysvětlil jednatel firmy Tomáš Hudeček.

V některých venkovských hospodách prý převažuje nechuť k novinkám. „Jsou hospodští, kteří na vesnici čepují pivo po práci kamarádům. Ti do EET, počítačů a účtenek nepůjdou. Raději zavřou,“ dodal Hudeček.

Nepatříme do jednoho pytle s podvodníky

Na hodinu od 15. do 16. hodiny uzavřela na protest proti EET svou brněnskou restauraci Cafe Central Ivana Kapounová. V gastronomii podniká už dvě desetiletí. „Nikdy jsem nepodváděla. Uráží mě, když mě pan Babiš hodí do jednoho pytle s různými podvodníky. Proč se soustředí na podnikatele v gastronomii a asijské tržnice nechává být,“ diví se podnikatelka.

Vadí jí, že stát hází podnikatelům stále klacky pod nohy. „Jednou nařídí bezdotykové baterie, pak nakazuje, co s kouřením, teď zase EET. Co si na nás vymyslí příště?“ přemítá Ivana Kapounová. I ona si během odpoledne užila své se stávkující tiskárnou.

Zavřela také královopolská hospoda U Srdcí, protože majitel má ještě jednu hospodu a dvě ho již unavovaly. Podobně na tom byl provozovatel Vegas Clubu na třídě Kapitána Jaroše. Částečně kvůli EET zavřela například dětská Veselá kavárna v Řečkovicích. Jako hlavní důvod uvedla EET majitelka bistra Le Social na Úvoze.

A jak se vedlo těm, kteří už na EET dnes v Brně najeli? Vydání jedné účtenky trvalo v řadě restauračních podniků  zhruba kolem  20 vteřin, ovšem pouze v případě bezproblémového připojení k internetu. Číšníci si podle prvních reakcí vědí s novým systémem rady.
 

Fotogalerie
7 fotografií