Radnice Brno-střed začala v sobotu ráno bourat tržnici na Pohořelci u Malinovského náměstí. „Hned poté, co uplynula lhůta na případné vydání předběžného opatření proti opatření správního úřadu o odstranění nelegální tržnice na Pohořelci, začal úřad městské části s jejím odstraňováním,“ informoval ráno radní Svatopluk Bartík (41, Žít Brno). Podle Bartíka je důvodem k likvidaci tržnice fakt, že jde o takzvanou překážku na komunikaci, což prý uznal i silniční správní úřad.

Těžké stroje k tržnici přijely v osm ráno. A snaha úřadu zlikvidovat plechové stánky trvala přesně čtyři hodiny. Nájemci se totiž vzbouřili. Podle České televize si někteří dokonce před stánky lehali, aby zabránili jejich odstranění.

Stopku boji města s trhovci nakonec vystavili muži zákona. Ti přijeli na místo v poledne a prostor obehnali páskou. „Bourat se nic nebude. Za pásku nikdo nesmí, dopustil by se protiprávního jednání,“ řekl Blesku velící důstojník zásahu s tím, že nad tržnicí přebírá dohled. 

Video
Video se připravuje ...

Policie uzavřela prostor tržnice na Pohořelci v Brně. Město se o něj hádá s dcerou majitele. Blesk / Jiří Nováček

Dělníci najatí radnicí k demolici plechových barabizen sbalili fidlátka, složili zpátky připravený jeřáb a odjeli. Trhovci začali uklízet zpátky vyházené zboží. Situace je podle policie právně složitá. „Než se zmatky ohledně tržnice vyřeší, nikdo na nic nesáhne,“ nařídil na místě všem zúčastněným velící policista. Za tři hodiny bylo ovšem všechno jinak. Policie pásku odstranila a Brněnské komunikace pokračovaly v rozebírání stánků. Bourání tržnice má pokračovat i během neděle.

Situaci okolo Pohořelce, který je dlouhá léta trnem v oku místní radnici, zřejmě ještě více zkomplikuje fakt, že její provozovatel nedávno zemřel. Tržnice tak spadla do dědického řízení a její další osud bude předmětem bitvy právníků. 

Ve sporu s městem zatím pokračuje aktuálně dcera zemřelého majitele Alexandra Plisková. Podle jejího právního zástupce Otto Pařízka byla polovina stánků v sobotu ráno uzamčena. Při zásahu se rozbíjela okna a odvážel majetek, uvedl. Podle Pařízka jde o neoprávněné úkony. „Není právní titul, který by někoho opravňoval stánky odvézt,“ řekl Pařízek. Přiznal, že Pliskovi vedou s Brnem spory, podle něj ale nejsou ukončeny pravomocným rozhodnutím.

Fotogalerie
9 fotografií