Sen mnoha Brňanů se možná zanedlouho opravdu zhmotní. Politické vedení magistrátu totiž oživilo plány svých předchůdců na sestěhování všech 1 150 úředníků do jedné jediné budovy. Vznikne „superúřad“.

„Ušetřili bychom nemalé peníze za provoz starých budov a lidem by odpadlo pobíhání po městě,“ řekl Blesku primátor Petr Vokřál (ANO). Magistrát má totiž osm úřadoven a spravuje řadu dalších budov. Ročně za jejich provoz a údržbu utratí město 60 milionů.

Podle náměstka primátora Richarda Mrázka (ANO) jsou nyní ve hře dvě varianty. Město buď nechá přistavět další kanceláře k současnému paláci na Malinovského náměstí nebo tento dům prodá a postaví vedle něj u trati zbrusu nový superúřad.

„Propočítáváme ekonomické stránky obou variant,“ řekl Blesku Mrázek. Přiznal, že na budovu na Malinovského náměstí už magistrát kupce má. Pokud by město prodalo i své zbývající úřadovny, mohlo by získat odhadem asi 600 milionů korun. A náklady na superúřad má Brno předběžně propočítány na miliardu.

Pokud vše proběhne tak, jak má, nový superúřad by mohl zahájit svůj provoz už v roce 2028! Politické vedení města i se svým aparátem by zůstalo v historické Nové radnici na Dominikánském náměstí. Komplex budov je totiž řešen tak, že jiné smysluplné využití než jako sídlo primátora prakticky neumožňuje.

Fotogalerie
6 fotografií