Pivovarský vůz Praga, Jaguar SS, Laurin and Klement Pullman, Mercedes Benz z roku 1931, Praga V3S, MAN domichavač a další a další. Malí i velcí milovníci aut a autíček se při jejich prohlídce cítí jako v ráji. Teď jsou modely k vidění na zámku ve Slavkově u Brna.

Petr Marek pro tvorbu modelů používá sušené dřevo třešně, hrušně či tureckého ořechu. Výroba jednoho modelu mu zabere zhruba jeden měsíc práce. Je potřeba vysoká řemeslná zručnost, aby vystihl charakter každého vozu a dosáhl dokonalé kopie. Model už na první pohled zaujme originálním designem. „Je to dáno kombinací barev dřeva. Snažím se respektovat specifika přírodního materiálu,“ vysvětluje tvůrce.

Popularita truhláře z Liptálu se pochopitelně rozkřikla především mezi jeho kamarády a známými. „Pořád někdo chodí, ať mu ze dřeva udělám jeho auto,“ směje se Petr Marek. Dřevěné modely aut slavných automobilek slouží také jako vhodný dárek, putují na výstavy a řada z nich skončila ve sbírkách známých osobností. „Laurin a Klement Pullman dostal prezident Václav Havel, model pivovarského vozu Praga zase jeho nástupce Václav Klaus,“ upozorňuje truhlář z Valašska.

Jeho obdivuhodně dokonalé výrobky budou na zámku ve Slavkově u Brna k vidění až do 11. prosince, mimo pondělí vždy od 9 do 16 hodin.

Fotogalerie
10 fotografií