„Cítím velkou zodpovědnost, abychom drželi pospolu celé čtyři roky,“ řekl Šimek poté, co zástupci jednotlivých partají podepsali koaliční smlouvu a přiťukli si šampaňským.

Velké lidovecké zklamání

V opozici skončili lidovci, komunisté, ODS, SPD s SPO a zelení s piráty. Největší zklamání přinesla povolební jednání lidovcům. ANO dalo nakonec jako stěžejnímu partnerovi přednost sociálním demokratům. Ti dosáhli na jedenáct mandátů stejně jako lidovci. Jenže KDU-ČSL příliš chtivě toužila po postu hejtmana. A když couvla, bylo už pozdě. „Taková je prostě politika,“ nechal se slyšet jejich volební lídr Roman Celý.

A za co bude která partaj v koalici odpovídat? ANO bude mít na starosti finance, majetek, investice, školství, sport, životní prostředí a regionální rozvoj venkova se zemědělstvím. Sociální demokraté se hodlají starat o dopravu, sociální oblast s rodinnou politikou, zdravotnictví a kulturu s památkovou péčí.

TOP 09 s Žít Brno se ujmou regionálního rozvoje ve školství, vědě, výzkumu, inovaci, marketingu a smart regionu. Starostové převezmou  územní plánování, kde je čeká dopracování Zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje.

Hašek prý už nikomu nevadí

Jednou z otázek po podpisu koaliční smlouvy byla úloha exhejtmana Michal Haška (ČSSD), který kraji vládl jako neomezený vládce dvě volební období. Podmínkou ANO vůči partnerovi bylo, že Hašek nedostane žádnou uvolněnou funkci. „Beru Michala Haška jako zastupitele. Dostal hlasy od voličů a já proti němu žádnou zášť nemám. Nechtěli jsme, aby měl funkci, to se nám podařilo,“ stručně reagoval horký kandidát na uvolněné hejtmanské křeslo Bohumil Šimek.

Podívejte se na předvolební debatu Blesku z Jihomoravského kraje:

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty lídrů z Brna: O pančování vína, přesunu nádraží a falešné mluvčí kraje Blesk.cz