V ulicích Brna patroluje proto několik stovek policistů, ze vzduchu monitoruje situaci policejní vrtulník.

První část fanoušků pražského týmu dorazila do Brna před polednem. Za dohledu policistů vyrazili směrem do Králova Pole na stadion.

Policie vyhradila v jeho okolí koridor, do kterého smí jen fanoušci Sparty a lidé, kteří mají vstupenku do sektoru hostí. Smůlu mají Brňané, pokud u zátarasů neprokážou, že v ulicích nebydlí. Neproklouzne ani myš, leda že by fandila Spartě.

„Pane, vy to nechápete. Nemůžete projít. Nikam se nedostanete, jen k fotbalovému stadionu, konkrétně do sektoru Sparty. Jinam tahle cesta nevede,“ vysvětlují hlídky místním, kteří vyrazili navzdory mírnému deštíku na nedělní procházku.

Nedělní fotbalové utkání mezi Zbrojovkou Brno a Spartou Praha bylo totiž zařazeno mezi nejrizikovější duely celé sezóny. Tomu také odpovídá policejní bezpečnostní opatření.

„V akci jsou vedle policistů speciální pořádkové jednotky i psovodi, jezdci na koních,“ řekl Blesku policista Bohumil Malášek. V terénu pracují i policisté z antikonfliktního týmu, na dopravu v blízkosti stadionu dohlíží dopravní hlídky. Brňané mají před stadionem vstup do fanouškovské zóny Zbrojovky, tam se pro změnu nedostane žádný Sparťan.

V kotli pro hostující příznivce se sešly na tři stovky sparťanů, mezi nimi i celé rodiny. Každý bez výjimky, včetně redaktora Blesku, musel projít úzkou uličkou ze zátarasů, musel se legitimovat a s napřazeným občanským průkazem absolvoval povinně policejní fotografování.

Detektivové tak znají přesnou identitu každého, kdo v sektoru hostí v neděli stál.
Po policejní kontrole hostující fanoušky ještě lustrovala ochranka a pořadatelská služba. Pryč musely plastové lahve s pitím i deštníky, prohrabalo se každé zavazadlo či batůžek.

Fotogalerie
5 fotografií