„V místnosti je klasické zrcadlo průhledné z jedné strany, takže člověka sledují další lidé. Je také slyšet tikot hodin na stěně, který připomíná, že čas do výbuchu bomb se krátí. Ve hře je devět rozdílných scén a dva možné výsledky,“ přibližuje podrobnosti simulace Fotis Liarokapis, vedoucí Human Computer Interaction Laboratory (HCI) na fakultě informatiky.

Před vstupem do hry samotné vyplnili účastníci formuláře, ve kterých uvedli, zda se k mučení přiklání či nikoliv. Ukázalo se, že byli v dotazníku zdrženlivější než v realitě. Podobný výsledek očekávali i vědci, kteří chtějí ve výzkumu skrze virtuální realitu pokračovat. Je v ní totiž velký potenciál napodobit scénáře, které se uměle v reálném životě simulují stěží. 

Zachovat si morálku? Při mučení nechybí skalpel ani injekce

Terorista nespolupracuje, pohrdavě odpovídá. K jeho mučení můžete využít injekce, skalpel, kleště nebo lahev s vodou pro waterboarding, tedy simulaci topení. V místnosti tikají hodiny upozorňující na čas zbývající do exploze.

Video zachycující průběh hry odhaluje, jakým experimentem lidé prošli. Dojde i na výslech teroristovy plačící partnerky, u které ale nevíte, jestli má s útokem něco společného. Kromě testu morálky je hra také prostředkem, jak zjistit, zda by lidé uposlechli rozkazy, pokud by šlo o životy nevinných lidí.

¨

Zabít teroristu, nebo nechat jít

Experimentu se účastnilo třicet lidí a většina z nich šla cestou násilí, aby zachránila lidské životy. Polovina účastníků nejdřív řešila otázku v dotazníku a pak ve virtuální realitě, druhá to měla opačně. U nikoho odborníci nezaznamenali, že by se choval v obou situacích stejně.

„Může to mít celou řadu vysvětlení a v tuto chvíli se nedají dělat závěry. Nicméně prvotní výsledky ukazují, že ve virtuální realitě se uživatelé cítí víc ponoření do daného scénáře, a jsou tak náchylnější k mučení,“ okomentoval výsledky Liarokapis. Nakonec se lidé musí rozhodnout, jestli si terorista zaslouží zemřít.

Vývoj hry trval půl roku a vyhrál si i s nejmenšími detaily. Účastníci stanou skrze obrazovku, speciální brýle a sluchátka ve výslechové místnosti před teroristou v oranžovém vězeňském mundúru.

Fotogalerie
7 fotografií