Muž, který už byl v minulosti trestán, se ozval poprvé 13. března, naposledy 27. března. Podle Kotlana dotyčný volal na záchrannou službu, hasiče a policii a vyhrožoval uložením bomby ve služebnách těchto záchranných složek. Dokonce upozorňoval, že lidé mají tři minuty do výbuchu. "Jeho sdělení byla vždy velmi stručná a nikdy nespecifikoval konkrétní místa," uvedla mluvčí jihomoravské policie Štěpánka Komárová.

Jedním z mužových cílů byla podle Kotlana záchranná služba. Kvůli tomu bylo evakuováno bohunické operační středisko tak, aby mohli policisté důkladně prohlédnout celý objekt. "Operátoři museli po určitou dobu pracovat ve velmi ztížených podmínkách na hraně toho, že byli schopni zabezpečit servis pro lidi volající na tísňovou linku 155. Mohlo to mít daleko závažnější následky," dodal Kotlan. V dalších pěti případech nebyla evakuace nutná.

Policisté muže odhalili na základě vyhodnocení kamerového systému z telefonních budek, ze kterých volal. Pomohla jim k tomu i místní znalost. Muži hrozí až osmileté vězení. "Přísnější trest hrozí kvůli tomu, že šířil poplašnou zprávu v době, kdy byl v České republice vzhledem k teroristickým útokům vyhlášen první stupeň. Pokud by tomu tak nebylo, hrozily by mu dva roky," řekl kriminalista Válka.

Kotlan uvedl, že obdobných případů, kdy lidé volají a šíří poplašnou zprávu, jsou desítky ročně.