Cestující však nebude potřebovat novou čipovou kartu, ale vystačí si s jakoukoliv bezkontaktní platební bankovní kartou, která bude sloužit jako takzvaný identifikátor. "Revizor jen zkontroluje, že na dané kartě je platná jízdenka," vysvětlil Horský.

Pilotní projekt pro nákup jednorázových jízdenek bezkontaktní kartou loni zahájil brněnský dopravní podnik v autobusové lince na letiště. Aby bylo možné kupovat jednorázové jízdenky ve všech vozidlech dopravního podniku, musí být vybaveny takzvanými validátory. "Potřebujeme jich zhruba 2300, což nás bude stát 45 milionů korun. Budeme žádat o dotaci, případně spolupracovat s městem," řekl ředitel dopravního podniku Miloš Havránek. Stejně tak dostanou nové pokladny přizpůsobené systému všechny regionální autobusy, což bude stát 70 milionů.

Systém myslí i na ty, kteří platební kartu nemají. Ti si ji budou moct vyzvednout v předprodejním místě a bude sloužit pouze jako identifikátor. Navíc se plánuje zhruba tří- až pětiletý souběh s papírovými jízdenkami, aby si na nový systém stihli lidé zvyknout.

Podle Horského bude systém umět spočítat cestujícím také nejvýhodnější cenu za cestování s jednorázovými jízdenkami. "Pokud pojedou více jízd za den, nemusí si lámat hlavu s nejvýhodnější jízdenkou, systém to spočítá za ně. K tomu je nutné při nástupu i výstupu z vozidla přiložit kartu k validátoru," uvedl Horský.

Zatím se také řeší s Českými drahami, zda nainstalovat validátory na nástupiště, nebo do vlaků. Je možné, že budou na obou místech.

S elektronickým systémem odpadne nutnost chodit si do předprodeje pro nový kupón a vše bude možné obsloužit přes internet.

Město si od nové technologie slibuje, že na jednom místě budou moct lidé například platit jak za jízdenku, tak za parkování, postupně třeba za odpad a za další služby. "Vznikne jakýsi e-shop a nebude nutné obíhat různá místa," řekl náměstek primátora Richard Mrázek (ANO).

Technologie umožňuje také propojení systémů s ostatními kraji na rozdíl od starších čipových karet, které bývaly kvůli různosti systémů nekompatibilní. Do budoucna by tak mělo být možné jednou kartou platit jízdenky i při cestách přes hranice krajů.