„I když případ pana Nováka do detailu neznám, musel mít velké problémy s alkoholem už předtím. Jedině závislého člověka totiž může napadnout takové iracionální řešení. Nicméně byla to jeho volba,“ řekl Blesk.cz psycholog.

Braníčkovu domněnku potvrzuje stav, ve kterém Novák přišel k prvoinstančnímu soudu. Když nad ním soudce vynášel rozsudek ve výši 15,5 roku, vrávoral a sotva se udržel na nohou. „Patnáct a půl roku za to, že jsem blbě odbočil? Super! Ráno jsem vstal a řekl si, že chci zabít šest lidí. Hrozně mě to bavilo!“ vykřikoval v soudní síni. Podobně pak přijal i druhý verdikt ve výši 6,5 roku.

Kamarádům prý v té době řekl, že než aby nastoupil do vězení, to radši uteče nebo se upije k smrti. Nakonec zřejmě zvolil druhou možnost a podle psychologa mu nebylo pomoci. „Pokud se člověk nechce sám zbavit závislosti, není možné jej zachránit,“ vysvětlil.

Novákovo pití mohlo mít kořeny v rodině. „Zásadní je prostředí, kde se člověk vyvíjí. Může třeba přijmout rodiče alkoholika a v jeho příkladu pokračovat, nebo naopak se mu může pití natolik zhnusit, že jej odmítne a ze života vyřadí. Je ovšem pravda, že u některých lidí se mohou dispozice k závislostem geneticky předávat,“ vysvětlil.

Novák podle své přítelkyně na konci března zkolaboval a byl převezen do nemocnice, kde lékaři týden bojovali o jeho život. O Velikonocích pak zemřel na selhání orgánů.

Video
Video se připravuje ...

V Brně vytlačil dodávku ze silnice: Za pokus o vraždu dostal 15,5 roku! Policie ČR

Fotogalerie
12 fotografií