O řádné jmenování se bude podle svých slov ucházet. "Samozřejmě je to lákavá nabídka a asi bych se po 18 letech v muzeu nezachoval férově, kdybych to alespoň nezkusil," uvedl Mitáček.

Ministr kultury Daniel Herman minulý týden odvolal po sedmi letech z funkce ředitele Martina Reissnera, a to kvůli ztrátě důvěry. Bližší důvody neuvedl, nechtěl je komentovat ani Mitáček. Po Reissnerovi v těchto dnech přebírá běžnou agendu, ale i větší projekty, třeba plánovanou rekonstrukci Paláce šlechtičen.

Reissner zůstane v muzeu ještě do konce června, než mu doběhne výpovědní lhůta. Nabídku jiné pracovní pozice Reissner podle Mitáčka nepřijal, z muzea tedy definitivně odejde.

Moravské zemské muzeum je druhá největší a zároveň druhá nejstarší muzejní instituce v Česku. Jeho kořeny sahají do roku 1817. Ve svých sbírkách uchovává přes šest milionů předmětů.

Pod vedením literárního a výtvarného historika Reissnera se muzeu podařilo například vybudovat expozici Mendelianum věnovanou genetické vědě a získat rozsáhlé fondy spojené s významnými osobnostmi literárního života.

Mitáček v muzeu pracuje od roku 1998, deset let působil jako vedoucí Historického oddělení, v posledních letech jako ředitel Historického muzea a náměstek generálního ředitele pro odbornou činnost. Jako historik se zaměřuje například na řád johanitů, Jednotu bratrskou a proměny hraničního prostoru východní Moravy ve středověku.