Z Brna už minulý týden odletěla osmičlenné rodina zpět do své vlasti. Její nejstarší člen to odůvodnil tím, že chce umřít ve své vlasti. I zbytek dříve bezproblémové skupiny, čítající 16 lidí, má tento krok nyní zvažovat. „Chceme jim teď dát prostor. Spíše momentálně zvažují své možnosti a váhají,“ uvedl pro Blesk.cz ředitel nadačního fondu Generace 21 Jan Talafant. 

Podle něj se tam nemusí ani nic závažného dít a vše může být jen důsledkem určité řetězové reakce na události, které se v posledních týdnech staly. „S touto skupinou dříve nebyl žádný problém, a když viděli, že nejspíše jde nejen varianta návratu do vlasti, ale i cesty do Německa, tak o tom začali přemýšlet. Nikdo z nich ale není k ničemu takovému rozhodnutý,“ upřesnil Talafant s tím, že nadále tam pokračuje integrační program a až čas uvidí, jak se iráčtí křesťané rozhodnou. 

Podle lidí, kteří s uprchlíky pracují, může být problém i v tom, že doteď žili v Iráku, jehož režim byl v mnoha ohledech tvrdší než doba komunistické okupace v Česku. Svobodné rozhodnutí o svém osudu tak pro mnoho z nich může být velkým problémem a můžou se pak chovat velice impulzivně. 

Podle vyjádření Miroslava Makovičky z Genarace 21 pro Český rozhlas jim musí vysvětlovat i to, že některé úřední postupy trvají déle, nebo důvody, proč jsou některé věci jinak, než jim byly přislíbeny v Iráku. „Mají teď takový vnitřní zápas, jestli dělají dobře, že jsou v České republice, nebo se mají nasměrovat jinam. Nevědí a v tomto se rozhodují,“ dodal pro Rozhlas Makovička.

Osmičlenná rodina křesťanských uprchlíků 7.dubna odcestovala zpět do své vlasti:

Fotogalerie
11 fotografií