Autor si pohrává s motivy takzvané řemeslnické scény ze Snu noci svatojánské od Williama Shakespeara. V inscenaci tak vystupuje parta stavebních dělníků, kteří opravují zchátralý dům. Meditují nad zdí, kterou mají zbourat, ovšem nevědí, zda není nosná. Navíc jeden z dělníků zmizí.

U piva a cigarety se pak roztáčí dialog, který volně přechází ve vyprávění několika paralelních příběhů. Postavy se doberou až k apokalyptickým a utopistickým otázkám, které však zůstanou nezodpovězeny - poněvadž dělníci mají "padla". V inscenaci se představí Petr Bláha, Martin Siničák a hostující František Nedbal s Janem Grundmanem.

Premiéru bude 7. dubna v Redutě sledovat zaplněné hlediště. Do konce sezony má Národní divadlo Brno na programu ještě sedm repríz, na které lze dosud zakoupit vstupenky, zjistila ČTK z rezervačního systému. Návštěvníci webových stránek divadla dostávají varování, že inscenace obsahuje expresivní výrazy.

Devětačtyřicetiletý Schimmelpfennig patří k nejúspěšnějším německy píšícím dramatikům. Píše na objednávku pro různé scény v Německu a Rakousku, žije a pracuje v Berlíně.

Divadelní ústav dosud eviduje 19 českých inscenací autorových her. V Brně mohli diváci zhlédnout například Létající dítě v podání Buranteatru a Divočinu v HaDivadle. Letos v lednu nasadilo Slovácké divadlo v Uherském Hradišti Schimmelpfennigova Zlatého draka.