Poklad je ukryt v dřevěné truhle uložené v muzeu. Jedná se o kopie náušnic, prstenu a přívěsku, takzvaného gombíku. Jejich originály z devátého století našli archeologové při výzkumu slovanského hradiště ve Starém Městě na Uherskohradišťsku. "Mezi naše příznivce, tedy návštěvníky akcí muzea, rozdáme 5000 klíčů. Jen jeden z nich je ale pravý. Kdo jej získá, to se dozvíme až 9. září při zahájení oslav výročí," uvedla. Muzeum v tento den uspořádá akci v Brně, na níž truhlu vystaví. Kdo ji pak odemkne, získá její obsah.

V truhle jsou pozlacené předměty ze stříbra. Muzejníci upozorňují, že se jedná o unikáty. Originály našli archeologové ve velkomoravském hrobě, o němž mluví jako o místě posledního odpočinku princezny. Původní šperky jsou tak cenné, že se jich mohou dotýkat jen vědci. Jiné kopie originálů, než ty pro hru o poklad, neexistují. "Navíc lze tyto kopie velkomoravských šperků bez potíží nosit i v současnosti," doplnila Pánková.

Muzeum připravuje k výročí novou stálou expozici o vývoji na Moravě ve 20. století. Svoji dvousetletou historii připomene v jedné ze svých výstav. Další představí jeho odborná pracoviště. Muzeum vzniklo původně jako Františkovo, na počest císaře Františka I. Uchovává přes šest milionů sbírkových předmětů, z nichž nejslavnější je Věstonická venuše, vytvořená před 30.000 lety.