Expozice dostala název podle cyklu 17 litografií V hloubi mé zahrady. Vznikl v roce 1956 a v kresbách rozverných barokních andílků by málokdo hledal pozdější pop-artovou legendu. V kresbách je cit, láska i něha, uvedl kurátor Miroslav Houška.

Na Špilberku lidé najdou také slavnou Campbellovu polévku v mnoha variacích, stejně jako ukázky z cyklu Kočky. Exponáty zapůjčil sběratel Zdeněk Kočík, který Warhola trvale vystavuje na Staroměstském náměstí v Praze. Cenově dostupné práce nakupuje řadu let, převážně v cizině. Překvapivě mnoho se toho však dá získat i v Česku, zdůraznil Kočík.

Hudební fanoušky potěší obaly na gramodesky, jichž Warhol za svůj život vytvořil asi 60. "Zde jich vystavujeme 20," řekl Houška. Je mezi nimi banán pro Velvet Underground nebo kalhoty se skutečným zipem, které zdobily přebal LP Sticky Fingers od Rolling Stones.

Americký umělec rusínského původu (1928 až 1987) se stal ikonou jedné výtvarné a hudební generace. Své sítotisky produkoval masově, pomáhal tak měnit pohled na umění. Náměty často čerpal ze všedního života a populární kultury. Výstava na Špilberku potrvá do 1. května.