"Loni jsme více kladli důraz na prevenci. Přesto je špatně parkujících řidičů mnoho. Odtahujeme auta, která brání průjezdu jiných vozidel na sídlištích nebo v centru," uvedl mluvčí.

Někteří řidiči neváhají podle něj odstavit vůz i přímo na tramvajový pás, čímž zcela zastavují nebo omezují tramvajovou dopravu. Loni bylo těchto řidičů 17, předloni devět.

Letos se městská policie zaměří na odtahy vozidel, která parkují před přechody i na přechodech pro chodce, dále na auta bránící ve výhledu do křižovatky, a to zejména v blízkosti základních a mateřských škol. Nevhodně odstavená vozidla mohou totiž bezprostředně ohrozit školáky, zdůraznil Ghanem.

Odtažené vozy končí na odstavném parkovišti v ulici Porážka. Kromě pokuty do 2000 korun musí řidič zaplatit za odtah i 1800 korun a za každý den umístění auta na parkovišti 120 korun.

Odtahová vozidla provozuje příspěvková organizace města Brna Brněnské komunikace. Ještě počátkem loňska měla jen dvě, v únoru ale přikoupila třetí a koncem loňska pak další tři.