S výměnou zastaralých sítí teplárny začaly v roce 2010, práce potrvají do roku 2020. Podle Fajmona pak odběratelé mohou počítat s úsporami. "Na již přepojených odběrných místech klesl odběr tepla v průměru o 11 procent," řkl.

Pro provoz tepláren rekonstrukce znamená výrazně nižší tepelné ztráty v rozvodné síti. "Ve výsledku tak přinese přechod na horkou vodu úsporu v nákladech na distribuci tepla v řádech desítek milionů korun, které využijeme ke stabilizaci ceny tepla," Fajmon.

Akce letos potrvá do poloviny října. Podle Fajmona je ale možné, že někde budou mít pracovníci hotovo dříve. Na některých místech už začali pracovat. Ke konci se chýlí práce na Jakubském náměstí, dokončená je výměna parovodu na ulici Milady Horákové, která byla součástí celkové rekonstrukce. Stavební práce ale někde zkomplikují dopravu. Týká se to například Lidické ulice, kde sice budou dál jezdit tramvaje, pro automobily ale bude průjezdná pouze v jednom směru.

Od zahájení výměny parovodů na horkovody bylo přepojeno již 227 odběrných míst a z celkové délky asi 60 kilometrů rozvodů určených k rekonstrukci bylo nahrazeno zhruba 17,4 kilometru potrubí.

Teplárny Brno jsou městskou firmou. V uplynulé topné sezoně prodaly 3,052 milionu gigajoulů tepla. Proti plánu to znamená devítiprocentní pokles. Důvodem je mírná zima, podobně jako v předešlém roce. Podle Fajmona by průměrná domácnost v třípokojovém bytě mohla letos za teplo ušetřit zhruba 1500 korun. Teplárny Brno zásobují teplem asi 95.000 brněnských domácností.