Pokud soud stížnost zamítne, bude o vydání Dahlgrena rozhodovat americký ministr zahraničí. Soud ale zatím nerozhodl. "Jednání v noci na dnešek nebylo," sdělil David Frous z tiskového odboru Ministerstva zahraničních věcí České republiky. Důvod však nesdělil. A neřekl ani datum, na kdy se rozhodování soudu odložilo. Uskutečnit by se však mohlo ještě v květnu.

Dahlgren je podezřelý z toho, že v květnu roku 2013 brutálně zavraždil v Brně-Ivanovicích svoji sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny. U rodiny bydlel a v Česku se živil jako učitel angličtiny. Na místě měl pak podle policie založit požár. Při jeho likvidaci našli hasiči zavražděné.

Američan odjel po činu do Vídně na letiště a vrátil se do své vlasti. Ve Washingtonu ho krátce po přistání letadla zadrželi agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Podle policie jsou důkazy jasné. Média i krátce po činu informovala o údajné sms zprávě, ve které se měl Dahlgren kamarádce při útěku z Brna přiznat k zabití čtyř lidí.

Policisté si však neumí vysvětlit motiv. Vedoucí jihomoravské kriminální policie Libor Kachlík už v minulosti ČTK řekl, že by Dahlgren mohl trpět duševní nemocí, což by vražedný útok vysvětlovalo. Dahlgren vinu popírá. Je ve vazbě, soud jeho žádost o propuštění zamítl.

Pokud Dahlgren bude vydán, uskuteční se s ním v České republice řádný proces. V opačném případě může být ve své vlasti propuštěn z vězení. Jak již ČTK v minulém roce informovala, podle advokáta Dahlgrena Richarda Špíška by se proces v České republice zřejmě konal i v Dahlgrenově nepřítomnosti. Po případném odsuzujícím verdiktu by mohly české soudy vydat na Američana evropský zatykač. Pak by Česká republika musela čekat, zda někdy Dahlgren přicestuje do některého z evropských států.

Cizinci za čtyřnásobnou vraždu hrozí výjimečný trest až doživotí.

Fotogalerie
8 fotografií