Kromě jiných úkolů chce Bek v dalších čtyřech letech pracovat na sbližování přírodovědných a humanitních oborů. "Byl bych rád, aby to bylo takovým hlavním vnitřním mottem univerzity, protože se mi zdá, že přírodní a humanitní vědy se v očích veřejnosti velmi vzdálily, ale ve skutečnosti jsme si mnohem podobnější, než si myslíme," řekl novinářům.

Padesátiletý Bek v projevu připomněl, že patří ke generaci, jež zažila české vysoké školy na sklonku komunismu. Brzy po roce 1989 měl možnost srovnání se západním univerzitním prostředím. Od té doby pak spolu s dalšími generačními souputníky usiluje o to, aby se zmenšovala propast, jež v roce 1989 oddělovala univerzity "doma" a "venku".

Stejnou motivaci prý měl i nyní, když se ucházel o druhý rektorský mandát. "Pokud mě nezvolíte, rád se vrátím ke svému učení a bádání. Pokud mě zvolíte, a já se ucházím o vaši podporu, budu považovat univerzitu za nejdůležitější věc, o níž nám společně jde," řekl Bek senátu a dalším přítomným zástupcům akademické obce, kteří zaplnili aulu právnické fakulty sotva z poloviny.

V programovém prohlášení publikovaném na internetu Bek naznačil, že univerzita bude mít v příštích letech méně studentů a nejspíš i méně peněz. Místo náročných stavebních projektů se začne více soustředit na vědecké výsledky a kvalitu výuky. Bek chce přispět také k tomu, aby se vysoká škola alespoň v jednom z renomovaných žebříčků světových univerzit posunula ze šesté do páté stovky.

Bek se stal poprvé rektorem v září 2011, kdy vystřídal Petra Fialu, nynějšího šéfa ODS. Tehdy se o zvolení do čela univerzity ucházelo pět kandidátů, nejvážnějším sokem byl tehdejší kvestor Ladislav Janíček. Tentokrát neměl Bek soupeře, vyhnul se tak vyostřené kampani. "Ta kampaň minule stála hodně času a energie, kterou jsem teď mohl věnovat něčemu jinému," uvedl Bek. Tvrdší soutěž více kandidátů očekává po skončení svého druhého období, kdy už nebude moci obhajovat.

Zvoleného kandidáta na rektora musí vždy ještě následně jmenovat prezident republiky. Bek v roce 2013 Miloši Zemanovi neumožnil vystoupit před studenty univerzity. Jako důvod uvedl blížící se volby. Prezident Beka následně dvakrát nepozval na oslavy 28. října.

O Zemanově postupu při jmenování nechce Bek spekulovat. "Já bych odlišoval tu rovinu, kdy jsem nebyl pozván na společenskou záležitost, a tu rovinu, kdy prezident jmenuje na návrh akademického senátu rektora. To považuji z hlediska závažnosti za hodně odlišné situace," řekl dnes Bek novinářům.