Strana Antibursík - Stop ekoteroru zpochybňovala volbu Martina Freunda z Žít Brno jako zastupitele, neboť získal jako sedmička na kandidátce poslední mandát. Podle navrhovatele stížnosti totiž hnutí mělo v době registrace kandidátky mezi 55 kandidáty do Zastupitelstva města Brna čtyři členy s trvalým bydlištěm mimo Brno. Proto Antibursík požadoval přepočtení hlasů bez podpory právě čtyř mužů, což by mohlo pro Žít Brno znamenat ztrátu mandátu.

Soud sice dospěl k závěru, že si někteří kandidáti trvalé bydliště změnili, ale zároveň konstatoval, že navrhovatel nepředložil důkazy o tom, že by tak učinili za účelem manipulace voleb. "Jan Jablunka změnil trvalé bydliště v srpnu a z výpisu živnostenského rejstříku vyplývá, že má sídlo podnikání v Brně a nadále tam hodlá podnikat. Soud tak nepovažuje změnu bydliště za fiktivní pro účely zařazení na kandidátní listinu," stojí v usnesení. Daniel Vásquez podle soudu zase působí od roku 2002 na Masarykově univerzitě v Brně jako lektor, a proto nepovažuje změnu jeho bydliště za účelovou v souvislosti s volbami. Daniel Zeman si změnil trvalé bydliště k prvnímu dni voleb. "Studuje však v prvním ročníku magisterského studia na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně, kde absolvoval bakalářské studium. V tomto případě je jasné, že existuje jeho zřejmý vztah k Brnu," vysvětlil soudce. U Deana Obritzhausera stěžovatel poukazoval na to, že má adresu trvalého pobytu na ohlašovně městského úřadu, a proto není možné prokázat faktický pobyt kandidáta v dané obci. Soud se s tím však neztotožnil.

"Přesto soud pracoval také s možností přepočtu výsledku voleb při vyloučení tohoto kandidáta, avšak podle modelu Českého statistického úřadu by se nic v počtu mandátů nezměnilo," dodal Procházka.

Hollan s jiným rozhodnutím soudu nepočítal. "Žaloba byla předem nesmyslná a pouze účelová, aby Roman Onderka déle vydržel ve funkci. Advokát Zdeněk Koudelka, který stížnost podal, je jeho kamarád a sociální demokrat," uvedl Hollan. Podle něj soud nemohl jinak dopadnout. "Kandidáti se dlouhodobě vyskytují v Brně, akorát tady neměli trvalé bydliště. Proto jsme to uvedli do souladu s realitou," doplnil Hollan.

Rozhodnutí soudu uvítala i budoucí první náměstkyně primátora Klára Liptáková (KDU-ČSL). "Není to pro mě překvapení. Věděli jsme, že stížnost nebude hrát zásadní roli. Akorát se zdrželo konání zastupitelstva," řekla. Podle lídra vítězného ANO a budoucího primátora Petra Vokřála není zdržení tak velké. "Doufali jsme, že soud takto dopadne. A zdržení je jen dva tři týdny, což není nic zásadního," dodal Vokřál.

Koudelka zváží další kroky. "Bude záležet na vůli klienta. Lze ještě podat ústavní stížnost," uvedl. Připomněl, že Antibursík podal kvůli nesrovnalostem v adresách kandidátů Žít Brno trestní oznámení. Podle Koudelky se vztahuje na kandidáty v Brně-středu, ale také na magistrát. Kromě dvou mužů z kandidátky v Brně-středu směřuje na Hollana, kandidáta Svatopluka Bartíka a zmocněnkyni Barboru Antonovou kvůli tomu, že organizovali kandidátní listiny a zaregistrovali na ně lidi, kteří nesplňovali požadavky zákona. "Voliči byli uvedeni v omyl a narušila se tím férovost voleb," tvrdí Koudelka.

Volby v Brně vyhrálo hnutí ANO se ziskem 13 mandátů před ČSSD s 11 zastupiteli a Žít Brno se sedmi mandáty. KDU-ČSL má také sedm zastupitelů, pět má ODS, po čtyřech Strana zelených, KSČM a TOP 09. Koalici uzavřelo hnutí ANO s Žít Brno, lidovci a zelenými. Dohromady mají 31 zastupitelů z 55. Koalice na radnici vystřídá dosud vládnoucí ČSSD a ODS.