Žákyně 9.třídy Základní školy Novolíšeňská se nechala vyfotit některým ze spolužáků zřejmě 16.května. V riflích, modrém tričku a bundě si lehla na zem, kde byla vyskládaná věta Jsi na řadě. Ve dvouřádkovém nápisu z kamenů nahradila písmeno „I“.

Pět týdnů poté – v neděli 22.června – hráčka volejbalového klubu TJ Junior Brno nečekaně zemřela. Pohřeb měla o čtyři dny později. Pomoci jí už nedokázali ani zdravotníci ze záchranky. Její mluvčí Vladimír Jarůšek se k zásahu vzhledem k Lenčinu věku a ochraně osobních dat nechtěl blíže vyjádřit.

„Zcela náhle, ještě se neví, z jaké příčiny – snad plicní otok a zánět srdečního svalu,“ napsal k možné příčině neštěstí zřejmě někdo z rodiny na webu sdružení Dlouhá cesta. To radí rodičům, kteří přežili své děti.

Cítím se kvůli tomu blbě

Pořízení fotky s Lenčinou účastí si na sociální síti, kam si ji dala jako úvodní fotku ke svému profilu, vyčítá i kamarád Marwe (14). „Už tu fotku nesnáším. Cítím se kvůli tomu blbě. Proč jsem na tuto roli musel dosadit zrovna ji,“ napsal 25.června do komentářů spolužák.

Smrt hráčky s číslem dresu 8 sebrala i její trenérku Pavlu a spoluhráčky ze zmíněného volejbalového klubu: „Milá Leňo, byla jsi jako vánek, který se náhle objevil a nesměle kolem nás pofukoval. Postupně jsi nabývala síly a sebevědomí, radovala se ze svých úspěchů. Začala se z Tebe stávat sebevědomá, mladá dívka, která si užívá života... A najednou tě v největším rozkvětu stejně náhle a potichu zase vítr odvál a zůstalo tu po tobě prázdné místo. V našich srdcích však budeš mít místo pořád...“

Ředitel: Nic neřeknu!

Ředitel ZŠ Novolíšeňská Josef Novák se ke smrti žákyně 9.B odmítl vyjádřit. Na školním webu je jen oznámení: „Dne 22.6.2014 zemřela náhle naše žákyně, spolužačka a kamarádka Lenka. Zůstane navždy v našich srdcích a vzpomínkách.“ Podepsáni pedagogové a žáci školy.