NS oslovil dotazníkem všechny české soudy s cílem zjistit, jak se v praxi užívají možnosti trestního zákoníku, platného od roku 2010. Ukázalo se, že zvláště některé soudy u méně závažných činů nadužívají podmíněné tresty a krátkodobé tresty vězení na úkor alternativních.

"Uvědomujeme si, že to není otázka pouze právní, ale také otázka přesvědčení veřejnosti," řekl novinářům místopředseda NS Roman Fiala. Veřejnost si podle něj musí uvědomit, že alternativní trest je také trest, a nikoliv uniknutí spravedlnosti.

V případě domácího vězení by podle NS pomohlo, kdyby vláda zajistila zařízení k elektronickému monitorování odsouzených. Takzvané náramky zatím stát nemá. Pro vládu je to podle ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) priorita a zároveň součást koaliční smlouvy.

"Jeden z našich prvních úkolů je připravit znovu výběrové řízení a najít vhodný ekonomický model," řekla ČTK Válková. Úřad podle ní nechce za monitorovací utrácet desítky milionů korun, je prý možné ušetřit oproti dřívějším odhadům.

Rezervy má justice podle NS také při ukládání zákazu vstupu na sportovní nebo kulturní akce. "Tam vydáváme jednoznačný pokyn, aby se soudy zaměřily na tento typ trestu a tam, kde jsou splněny zákonné podmínky, jej více ukládaly," uvedl předseda senátu NS Pavel Šámal. Podstatně více by se podle něj měly využívat také peněžité tresty, zvláště v případě, že si odsouzení opatřili trestnou činností značné zisky.