Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vánoční Brno láká i bez trhů: Dva ozdobené stromy, svítící hvězda i retro tramvaj

/
  • Vánoční Brno láká i bez trhů: Dva ozdobené stromy, unikátní svítící hvězda a retro tramvaj.
    10. prosince 2021 ● 12:36

    Tradiční adventní trhy se v Brně s ohledem na aktuální epidemiologická opatření konat nemohou. V centru je ale přesto několik zajímavých vánočních atrakcí. Dva vánoční stromy stojí na náměstí Svobody a Zelném trhu, unikátní svítící hvězda na nádvoří Staré radnice. Městem projíždí retro tramvaj a v provozu jsou dva dětské kolotoče.

  • 1.

    Svítící hvězda

    Jednou ze zajímavostí brněnských Vánoc je „photopoint“ - Hvězda před věží staré radnice, která vytváří světelné efekty.  „Jedná se o  designovou dřevěnou hvězdu, světelný multimediální objekt unikátní dřevěné konstrukce pětiúhelníkových cípů na dvanáctistěnu, inspirovaný vánočními motivy. Svítící hvězda je více než tři metry vysoká a přes tři a půl metru široká. Loni putovala městem, letos našla své stálé místo na nádvoří Staré radnice,“ vysvětluje manažerka TIC Brno Hana Novosadová.

    Autor: archiv Brnenskevanoce

  • 2.

    Dva stromy

    Brno již tradičně v centru města ozdobilo dva velké vánoční stromy. Jeden se nachází na náměstí Svobody a druhý na Zelném trhu. „Zelný trh zdobí krásná 16 metrů vysoká douglaska tisolistá. Tu městské části věnovala rodina Wagnerova ze Žabovřesk. Strom musel být z bezpečnostních důvodu pokácen, jeho kořeny zasahovaly do základů domu. Wagnerovi ho proto městské části nabídli, aby ještě udělal radost malým i velkým návštěvníkům adventních trhů. Strom na Advent na Zelňáku už řadu let věnují právě občané, za což jim patří veliký dík,“ říká mluvčí Brno-střed Kateřina Dobešová.

    Autor: Markéta Malá

  • 3.

    Světově proslulý betlém

    Halouzkův betlém, který se skládá z více než stovky dřevěných ručně vyřezávaných figur, je od roku 2009 tradiční součástí brněnských Vánoc. Druhý největší betlém svého druhu, který je proslulý po celém světě, je letos umístěn před Novou radnicí. „Moje priorita je sochy vyřezat z jednoho kusu kmene. Já tomu věřím, že každý strom má svoji duši,“ říká jeho autor Jiří Halouzka (63), který je řezbářem již ve třetí generaci a na betlému stále pracuje.

    Autor: Markéta Malá

  • 4.

    Vánoční retro tramvaj

    Retro tramvaj zdobí 15 světelných rámů, na kterých střídavě blikají vánoční motivy. Rámy se sněhuláky, sněhovými vločkami a vánočními stromky pracovníci vozovny Medlánky na vůz instalovali a zapojovali 10 dní. Loňská trasa historickým centrem se brněnskému dopravnímu podniku osvědčila, proto u ní zůstane i v letošním roce. „Tramvaj bude kroužit v 30minutovém intervalu,“ řekl ředitel brněnského dopravního podniku Miloš Havránek. Zvláštní vánoční linka bude v provozu až do 23. prosince v pracovní dny od 16 do 21 hodin, o víkendech od 11 do 21 hodin. Na lince se platí běžné jízdné.

    Autor: Archiv DPMB

  • 5.

    Dva dětské kolotoče

    Vyhlídkové ruské kolo na Moravském náměstí letos nemohlo být postaveno, místo něj jsou v provozu dva kolotoče. „Připravuje se totiž rozsáhlá rekonstrukce parku, která by měla ještě letos začít. Navíc tam už probíhaly a budou probíhat různé přípravné práce, které bylo nutné udělat ještě před zahájením vlastní rekonstrukce. Funguje ale dětský kolotoč na Zelném trhu a u Jošta,“ říká mluvčí Brno-střed Kateřina Dobešová. Starobylý kolotoč určený pro nejmenší děti je u Jošta postaven místo kluziště, které se letos přesunulo do areálu Nové Zbrojovky.

    Autor: Markéta Malá

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy