„Návštěvníci se na výstavě tísní na malém prostoru, často musí dlouho čekat ve frontě. Vzhledem k teplu a vlhku ve sklenících hrozí zvýšené riziko šíření nemocí,“ vysvětlila nepopulární krok mluvčí univerzity Jiřina Studénková.

Blesk.cz i tak pořídil exkluzivně snímky, které dokumentují aktuální krásu mezinárodně ceněné sbírky rostlin. Květy orchidejí vydrží ve sklenících ještě několik příštích týdnů.

Přerušili i výuku

Mendelova univerzita od úterka na dva týdny preventivně zrušila veškerou výuku, studenti dostávají od svých profesorů úkoly elektronicky. V Brně výuku preventivně omezila také Veterinární a farmaceutická univerzita. Masarykova univerzita pozastavila jen univerzitu třetího věku, jinak výuka pokračuje, stejně jako na VUT či Janáčkově akademii múzických umění.

Video
Video se připravuje ...

Koronavirus zhatil prestižní výstavu orchidejí. TV Blesk Zdeněk Matyáš

Sbírka orchidejí Botanické zahrady a arboreta Mendelovy univerzity v Brně byla založena v roce 1967. Aktuálně je ve sbírce soustředěno 4 tisíc taxonů tropických orchidejí, které pochází zejména z oblastí Střední a Jižní Ameriky, jihovýchodní Asie, Afriky (Madagaskar), Austrálie a Nové Guiney. Orchideje jsou umístěny ve čtyřech sklenících v horní části botanické zahrady o rozloze 800 metrů čtverečních.

Prestižní ocenění

Mendelova univerzita sklízí se svou sbírkou úspěchy i na mezinárodním fóru. Aktuálně expozice orchidejí, kterou představila na mezinárodní výstavě orchidejí a tillandsií ve vídeňské čtvrti Hirschstetten, získala v konkurenci 40 vystavovatelů z celého světa bronzovou medaili, stříbro pak za botanický druh orchideje Phalaenopsis philippinensis.

Fotogalerie
7 fotografií