„Rekonstrukce naší valtické pobočky byla skutečně rozsáhlá, ale věříme, že výsledek stojí za to. Nové expozice jsou tvořeny tak, aby pracovaly s emocemi a smysly návštěvníků. Při jejich tvorbě byly použity principy zážitkové pedagogiky, což ocení zejména rodiny s dětmi a školní výpravy,“ uvedl generální ředitel Národního zemědělského muzea Milan Jan Půček.

 

Národní expozice vinařství je rozdělena do čtyř částí věnovaných vinařství, vinohradnictví, sklepnímu hospodářství a degustaci vína.

 

Obří akvária

 

Hlavní atrakcí bude pravděpodobně nejen 3D mapa areálu, ale i velkoobjemová akvária s tuzemskými rybami, 3D dalekohled odhalující přírodu lokality a kinestetická lávka navozující pocit chůze v mokřadu.

 

Novinkou je sklepní expozice Tajemný život v půdě, která představuje organismy žijící v půdě, typy půd i negativní důsledky lidské činnosti pro půdu a vodu.

 

Sbírky jsou jako v bavlnce

 

„Modernizací areálu muzeum výrazně zlepšilo podmínky pro uchovávání sbírkových předmětů ve svých depozitářích. Zastaralý úložný systém byl nahrazen novými posuvnými prachotěsnými regály,“ pochvaloval si ředitel pobočky Vilém Křeček.

 

Rekonstrukcí prošla i střecha budovy a podkroví, kde v dosud nepřístupných půdních prostorách vznikla malá expozice zemědělských nástrojů, jako jsou postřikovače, plečky nebo rádla. Pro veřejnost muzeum otevře ve středu 19. června.

VIDEO: Loni se na zámku ve Valticích usadili pískoví bohové z celého světa.