Tato čtvrť má jednu z nejhorších pověstí v Brně. Domorodí jí říkají Bronx. Organizátoři festivalu se snažili ukázat, že není, čeho se bát. „Ghettofest u nás svým formátem nemá obdobu a jeho dopad na proměnu vnímání lokality kolem Cejlu je nepopiratelný,“ tvrdí manažer marketingu TIC Jan Gerych.

Video
Video se připravuje ...

Nebojte se Bratislavské! Lákal brněnský Ghettofest do vyloučené lokality, které Brňané říkají Bronx. mm

Koncerty, vernisáže i tanec

Program festivalu byl pestrý. Nechybělo dobré jídlo, zajímavé prohlídky lokality, taneční i pěvecká vystoupení. „Na Bratislavské, Hvězdové, v parku Eugena Horvátha a v káznici se roztočil kolotoč vystoupení, koncertů, vernisáží, křtů, diskuzí, prohlídek, workshopů, ochutnávek,“ vypočítává Gerych.

Novinkou byla ukázka tvorby z uměleckých dílen. „Za účasti zkušených lektorů se snažíme podporovat rozvoj tvůrčího potenciálu lidí, kteří žijí v lokalitě tzv. brněnského Bronxu. Na festivalu prezentujeme vše, co za uplynulý rok vzniklo v hudební, mediální, divadelní a výtvarné dílně," uvedl David Oplatek, vedoucí komunitního centra.

Bronx se proměňuje

Čtvrť, která bezprostředně sousedí s centrem města, se v posledních letech mění. Opravují se domy, rostou nájmy a přicházejí sem lidé ze střední třídy. „Bydlím kousek odtud, přímo v centru města a vnímám, že čtvrť se stává čím dál atraktivnější, je to už jiné,“ myslí si jedna z návštěvnic festivalu Anna Kroupová. 

Fotogalerie
11 fotografií