Cyklobusy zajíždějí do všech turistických oblastí v kraji, celkem jde o 15 pravidelných linek, na jejichž vybraných spojích lze přepravit kolo. Vzhledem k možnosti přepravovat kolo i ve vlacích mohou cykloturisté využít v kraji hustou síť linek. Autobusy na vlaky navazují.

Cestující si koupí běžnou jízdenku a celodenní jízdenka pro kolo stojí 70 korun a platí nejen pro cyklobusy, ale i pro vlaky a brněnskou MHD. „Na kratší spojení se však vyplatí jednorázové zónové jízdenky,“ uvedl mluvčí Kordis JMK Květoslav Havlík.

Cyklobusy jezdí o víkendech, svátcích a vybrané spoje denně. Podobné informace najdete ZDE

Na drtivé většině spojů je za autobusem k dispozici vlek s kapacitou 20 kol a dosud byl plně dostačující. Jen na méně vytížených spojích má autobus na zádi držák pro pět kol.

Široká síť

Z Brna lze převézt kolo na páteřní lince do Znojma, na lince do Bučovic a na lince do Vyškova a Nových Sadů. Z Blanska jezdí spoje do Moravského krasu a na Drahanskou vrchovinu, ze Skalice jede spoj do Jevíčka a z Boskovic do Olešnice.

Z Rosic jezdí linka do Mohelna, z Bučovic do Kyjova, ze Znojma dvě linky do Vranova nad Dyjí, kam se dá dostat s kolem i z Uherčic. V Bílých Karpatech jezdí linka z Veselí nad Moravou do Nové Lhoty.

Pokud vyrazí na výlet skupiny o více než deseti lidech, je nutné nahlásit se dopředu, a to v případě, že chtějí jet vlakem i autobusem. V provozu jsou cyklobusy až do 29. září.

VIDEO: Zabiják cyklistů: Dooring! Jak přežít jízdu kolem zaparkovaných aut bez zranění?

Video
Video se připravuje ...

Zabiják cyklistů: Dooring! Jak přežít jízdu kolem zaparkovaných aut bez zranění? Matěj Smlsal, Lukáš Červený