Na festivalu konaném od 23. března do 4. května na různých místech v Brně se fanouškům představí mimo jiné američtí saxofonisté Joe Lovano a Chris Potter, bubenický funk master Poogie Bell či vyhledávaný beninský kytarista Lionel Loueke. Zástupce médií o tom dnes informoval výkonný ředitel festivalu Vlastimil Trllo.

Na celkem 12 koncertních večerech zahrají na dvě desítky kapel jak ze zahraničí, tak z české a slovenské scény. Ty kromě již téměř vyprodaného koncertu Dana Bárty, tria Roberta Balzara a Filharmonie Brno zastupuje třeba Vertigo, Concept Art Orchestra pod taktovkou Štěpánky Balcarové nebo koncert jazzových legend v čele s Peterem Lipou.

Frekventovaným nástrojem letošního ročníku JazzFestu bude saxofon v rozmanitých zvukových i stylových polohách. „Tradici bude reprezentovat Joe Lovano s ansámblem Classic Quartet, moderní postbop obdivovaný a ve vrcholné formě hrající Chris Potter i norský debutant Marius Neset. Funk a soul zastoupí Harry Sokal a Mike Stephenson, avantgardu pak věčný hledač Luboš Soukup, konceptualista Michal Wróblewski nebo respektovaný univerzál Marcel Bárta,“ uvedl umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

Pozornosti fanoušků nejen jazzu, ale i world music, by podle pořadatelů neměl ujít společný koncert kvarteta Luboše Soukupa a Lionela Louekeho. Český saxofonista žijící ve Skandinávii bývá často označován jako expresivní muzikant s osobitým zvukem. Louekeho posluchači znají například z kapely Herbieho Hancocka. Tohoto beninského umělce vyhledává celá řada kapelníků pro jeho organickou fúzi jazzu a africké hudby.

Nabídku koncertů doplní celá řada českých kapel. Mimo jiné se představí Jazz Q Martina Kratochvíla, trio Jiřího Šimka, Beata Hlavenková, kapela Vertigo nebo David Dorůžka Trio, které celý festival 23. března zahájí. „Zahrajeme skladby z poslední nahrávky Autumn Tales a těším se na setkání s Joe Lovanem, který byl šéfem školního souboru během mých studií na bostonské Berklee College of Music, a na Lionela Louekeho, jenž byl mým spolužákem,“ sdělil Dorůžka. Podrobné informace ke koncertům jsou k dispozici na www.jazzfestbrno.cz.

Rozpočet JazzFestu je letos nejvyšší v jeho historii, pohybuje se kolem 12 milionů korun. Ambicí organizátorů je pořádat velké jazzové koncerty nejen v tradičním jarním termínu, ale celoročně. Na 20. září plánují koncert v největším koncertním prostoru v Brně v DRFG Areně, kde vystoupí zpěvačka a klavíristka Diana Krallová. 

Fotogalerie
9 fotografií