„Loni náš akvapark navštívilo přes 700 tisíc návštěvníků, z nichž pětina přijela z Rakouska, většinou z Vídně. Těší nás hlavně to, že k nám lidé přijíždějí celoročně,“ uvedl ředitel Aqualandu Moravia Petr Pavlacký.

Druhou příčku v návštěvnosti obsadil zámek v Lednici. „Loni náš zámek navštívilo přibližně 460 tisíc návštěvníků, což je výrazně víc než v roce 2015, kdy k nám zavítalo 405 tisíc lidí,“ řekla kastelánka Ivana Holásková. Lednice se nicméně jasně udržela na špici jihomoravských památek.

Spokojená zoo
Turisté letos hojně navštěvovali i brněnskou zoo, kam jich letos přijelo přes 300 tisíc. „Jedná se o druhou nejvyšší návštěvnost v historii zoo,“ uvedl vedoucí útvaru vnějších vztahů zoo Michal Vaňáč.



Rekordy si loni ale připsali i jinde. Zámek ve Valticích přivítal 180 tisíc turistů, což bylo oproti roku 2015, kdy jich tam přijelo 53 tisíc, obrovské navýšení. Spokojeni jsou i na Baťově kanále, na jehož hladinu se vydalo 90 tisíc návštěvníků, což znamená vytvoření nového rekordu.

Pomohla situace ve světě
Odborníci na turistický ruch se shodují, že turistice v Jihomoravském kraji přispěla napjatá situace ve světě. Lidé kvůli ní méně cestovali do zahraničí a upřednostňovali dovolenou v tuzemsku.