Tato málo vídaná symbióza člověka a lesní zvěře fascinuje asi nejvíce děti. Kromě vysoké zvěře zaujme příchozí i oplocená část obývaná divočáky. Tuto rodinku si návštěvník rovněž prohlédne z bezprostřední blízkosti.

Na druhou stranu je třeba dbát doporučení lesního správce – pohybovat se po zpevněných cestách a značených stezkách, nehlučet. A jak se chovat třeba k daňkům, kteří příjdou prakticky na dosah ruky? Obezřetnost je přece jen na místě.

„Je to divoká zvěř, i když je na lidi zvyklá, tak může například při úleku reagovat nečekaně. Doporučujeme dodržovat jakousi minimální bezpečnostní vzdálenost, nekřičet, nedávat zvěři žádné krmení, které by jí mohlo ublížit,“ upozorňuje Monika Neshybová z Lesů města Brna, správce lesního majetku.

Když už si návštěvník neodpustí krmení zvěře, je třeba respektovat tabule s informacemi. Určitě se nehodí bílé pečivo, zkažené ovoce či zelenina, kořeněné zbytky jídel z domácnosti a plesnivé potraviny.

Správa obory bohužel už v minulosti řešila i případy pytláctví. Naopak poranění návštěvníků, ať už při procházce rozsáhlým areálem, nebo po útoku chovaných zvířat, tady nezaznamenali.

Oborou vede značená naučná stezka s informacemi o chované zvěři. Odpočinkové altány i posezení slouží k relaxaci obyvatel z blízkého i vzdálenějšího okolí, součástí obory je i několik jezírek. Hlavní cesty v areálu lze využít i pro kondiční běh.

Do unikátní přírodní lokality není vstup časově omezený. Na rozdíl třeba od Vídeňských lesů, kde je doba pobytu omezena od 8 do 18 hodin, sem mohou i cyklisté a návštěvníci se psem. „Tady ovšem apelujeme na majitele, aby psy z pochopitelných důvodů nepouštěli z vodítka,“ upozorňuje Monika Neshybová.

ZAJÍMAVOSTI OBORY HOLEDNÁ

- rozloha obory činí 327 hektarů

- vznikla v 70. letech minulého století, v roce 1993 město Brna posvětilo jako správce tehdejší státní podnik Zeleň města Brna, dnes je obora pod správou Lesů města Brna

- divočáci v obůrce jsou dovezeni z lesů Hradce Králové. Jde o 6 samic, které vychoval tamní oborník prakticky v domácím prostředí

- Holedná je mimořádná tím, že se jako jediná obora nachází mezi třemi sídlišti. Je přístupná všem, stále a zdarma

-v roce 2017 začne v oboře vznikat nová naučná stezka

Fotogalerie
14 fotografií