Na třicetimilionové investici by se měl podílet Moravský Krumlov a o peníze žádá i kraj a ministerstvo kultury. Starosta města Tomáš Třetina má představu, že by se město, kraj i ministerstvo podílely každý zhruba 10 miliony. Finanční pomoc ve čtvrtek schválili radní Jihomoravského kraje. Neřekli ale v jaké výši.

Plátna v Krumlově byla v minulosti, nyní jsou v Praze. Hlavní město je Krumlovu půjčí pouze za předpokladu úprav místa, kde by byly obrazy vystavené. Krumlov dostal od Prahy na sehnání peněz čas do konce dubna.

Musí být stálá teplota

Podle Třetiny by byly obrazy vystavené ve východním křídle zámku, které je rekonstruované. Peníze by ale připadly na osvětlení, klimatizaci a topení. Kromě toho město chystá opravy dalších částí zámku.

Praha dlouhodobě hledá prostory, kde epopej vystavit. Sama je nemá. Pro obrazy je nutné zajistit trvalou teplotu v rozmezí 18 až 20 stupňů Celsia, vlhkost 45 až 55 procent s minimálním denním výkyvem, potřeba je také správné nasvícení.

Rovněž je nutné ochránit obrazy proti požáru i případné krádeži nebo poničení. S výjimkou zabezpečení podle vedení Prahy není zatím v Krumlově nic z toho k dispozici.

VIDEO: Takové propagační video měli minulý rok v Brně, kde se konala výstava pláten epopeje.