Dominantou bude multifunkční plocha. „V létě tam budou děti dovádět mezi vodotrysky. Vznikne tam prostor i pro výstavy nebo divadelní představení. Po setmění pro filmové projekce, koncerty nebo sportovní přenosy. V zimě počítáme s adventními trhy, kluzištěm nebo s čímkoliv, co bude potřeba,“ popsal vítězný návrh proměny Moravského náměstí jeho spoluautor Martin Sládek.

Sládek vytvořil vítězný návrh společně s Janicou Šipulovou. Podle ní se k centrální ploše přimkne zadní terasa s kavárnou a restaurací, která nabídne jedinečný výhled na celý park, kostel sv. Tomáše a další brněnské kostelní věže. „Bude tam i hřiště s průlezkami,“ dodala Šipulová.

Moravské náměstí se tak výrazně změní. „Přestože je největším náměstím v Brně, lidé tudy dnes jen rychle procházejí, protože se zde necítí komfortně. Změna je proto nutná,“ vysvětlil investici za 30 milionů korun starosta městské části Martin Landa (42, zvolen za Žít Brno) s tím, že práce začnou možná už letos.

VIDEO: Moravské náměstí v Brně je rozděleno na dvě části. Jedné z nich vévodí socha markraběte Jošta, u které vzniklo v zimě provizorní kluziště.

Fotogalerie
19 fotografií