Řidiči z okolí Rosic už dobře vědí, že na Brněnské a Husově ulici stojí dvě bedny na radar. Stejně tak, že radnice vlastní pouze jedno měřicí zařízení. Jenže kde se právě radar nachází, nikdo neprozradí. V tom je celý fígl, který většinu šoférů donutí při průjezdu městem sundat nohu z plynu.

„Řidiči žijí v nejistotě, kde je radar může zaměřit, místa nepravidelně střídáme. Tím dosahujeme snížení rychlosti u projíždějících aut, aniž by někdo mohl říci, že si jen plníme pokladnu. Dobře viditelná bedna na radar za pár desítek tisíc funguje stejně jako radar za milion,“ vysvětlil jednoduché a účinné opatření starosta Jaroslav Světlík (KDU-ČSL). Aktuálně radní přemýšlejí, že bednu na radar umístí ještě na jednom místě.

Podle loňského sčítání Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a údajů města projede centrem v průměru denně 15 až 20 tisíc aut. Většina řidičů o radarové »pasti« ví, přesto se i tak mnozí stále nechají nachytat. „Vím, že kamarád platil sedm stovek, když se rozjel po Brněnské mírně přes šedesát. Teď si to prý bude dobře pamatovat,“ svěřil se Blesku jeden z místních šoférů.

Video
Video se připravuje ...

Brněnská ulice v Rosicích. Denně po ní projede 15 až 20 tisíc aut. Jejich rychlost hlídá radar, pokud není zrovna přemístěn na Husovu ulici. Zdeněk Matyáš

Úředníci ještě stále zpracovávají přestupky z D1

Zatímco v ulicích města sází rosická radnice spíše na prevenci a počet případů překročení rychlosti není nijak enormní, jiným případem je loňské úsekové měření rychlosti na D1 ve směru na Brno. Agenda přestupců z dálnice totiž připadla právě rosické radnici. Zdejší úředníky zahltilo vyřízení takřka 50 tisíc výzev k úhradě pokuty.

Práci spojenou s touto administrativou mají jistou až do konce letošního roku. „Přibližně 20 procent provozovatelů vozidel buď nezaplatilo, nebo v lepším případě odepsalo, že za volantem seděl někdo jiný. Jiní poslali záměrně špatnou částku, kterou jsme museli vrátit. Takže to jsou teď případy, kterými se naši úředníci zaobírají, konečná čísla ještě nemáme,“ řekl Blesku starosta Rosic.

Miliony z pokut na přechody a dopravní hřiště

Jednu jistotu Rosice ale mají. Všechny pokuty z dálnice D1 skončí v městské kase. Při průměrné výši sankce kolem tisícikoruny za přestupek půjde o několik desítek milionů. Radní je chtějí investovat mimo jiné do nových přechodů či dětského dopravního hřiště.

Fotogalerie
11 fotografií