Na první pohled běžná situace se stala na jedné z brněnských ulic. Máma šla na procházku se svým synem, který si to drandil na odrážedle. V jednu chvíli se dostal do blízkosti jednoho ze zaparkovaných aut, což pobouřilo jeho majitelku (68).

Auta se nedotkl, seniorka ho svalila na zem

Přestože nedošlo mezi odrážedlem a autem ke kontaktu, začala seniorka na matku i dítě křičet. Vzápětí chlapečka drapla za ruku a svalila ho na zem! Mezi oběma ženami vypukla hádka, na jejímž konci starší z aktérek vykročila k dítěti s napřaženou rukou. Máma dítěte to vnímala jako útok na syna a seniorku odstrčila.

Řidička se skácela na zem a utrpěla zlomeninu ruky a nohy. Městský soud v Brně za to mladé ženě uložil 2,5 roku ve vězení s podmíněným odkladem na tři roky. Odvolací Krajský soud v Brně verdikt trochu zmírnil: Dva roky vězení s roční podmínkou.

Napřežená ruka byla hrozbou

„Syn mé mandantky utrpěl při stržení z odrážedla škrábanec na ruce a psychický šok. Opětovně napřaženou ruku vnímala jako další útok, a proto řidičku ne příliš silně odstrčila. Jen těžko mohla předvídat, že její sokyně trpí problémem se základní stabilitou,“ uvedl podle serveru novinky.cz právník mladé mámy, který podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Ve prospěch chlapečkovy matky podal dovolání i státní zástupce.

„Opětovné napřažení ruky směrem k dítěti mohla obviněná snadno a pochopitelně vnímat jako další přímou hrozbu, jako další útok,“ uvedl nejvyšší žalobce Igor Stříž.

Nejvyšší soud mu dal za pravdu a mladou ženu plně omilostnil. „Reakci obviněné považujeme za zcela přiměřenou vzhledem k situaci,“ vysvětlili soudci.

VIDEO: Dvouleté dítě ujelo na odrážedle po Holešovicích samo skoro dva kilometry. Jelo i po silnici.