Městská policie Brno při cvičení spojila síly s odborníky z Kynologické záchranné jednotky České republiky, jejichž psi jsou atestovaní pro hledání osob v sutinách a závodí i v lavinovém vyhledávání či vodních záchranných pracích.

„Se strážníky brněnské pořádkové jednotky si vyzkoušeli i práci ve výškách, připevněni postrojem ke svému psovodovi,“ uvedl mluvčí městské policie Jakub Ghanem.

Těžko přístupný terén

Scénář výcviku postavil před účastníky úkol zachránit z nepřístupného terénu krvácejícího člověka, který se zřítil ze skály. Jediná cesta k němu vedla dolů po skalní stěně. Slanit se tedy museli nejen strážníci, ale i kynologové se psy.

Video
Video se připravuje ...

Strážníci a kynologové cvičili záchranu člověka v Moravském krasu Městská policie Brno

„Poté, co pes našel a označil poraněnou osobu, dostalo se jí ošetření a strážníci ji umístili na záchranářská nosítka. Jeden ze zasahujících kolegů se potom připoutal k nosítkům a za asistence ostatních strážníků vyzvedl takto zafixovaného raněného na lanech zpátky do bezpečného prostoru,“ vysvětlil instruktor pořádkové jednotky Karel Borovský.

Slaňují i k lidem v nouzi

Strážníci z pořádkové jednotky městské policie trénují práce ve výškách pravidelně, mimo jiné právě v okolí jihomoravské Rudice. K výcviku využívají také opuštěné městské budovy, tovární komíny nebo mostní konstrukce.

Zkušenosti jsou vhod především při slaňování k osobám, které například v domácnostech uvěznily zdravotní potíže. Takových případů zaznamenají jen v Brně okolo osmdesáti ročně.

Fotogalerie
15 fotografií