„Podle dostupných informací došlo na železničním přejezdu mezi Bzencem a Moravským Pískem k vykolejení jednoho vozu osobního vlaku, zhruba ve stejné době se na stejném přejezdu střetl nákladního vlak s osobou," uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Provoz vlaků na koridoru mezi Rakouskem a Polskem u Moravského Písku byl obnoven před 16. hodinou, ale zatím jen po jedné koleji. Přerušený byl devět hodin kvůli nehodě.

Hlavní motiv sebevražda?

Událost se stala kolem půl sedmé. „Na lesním železničním přejezdu došlo ke kolizi osobního vozu a osobního vlaku, následně pak ke srážce osoby projíždějícím nákladním vlakem," uvedl mluvčí policie Bohumil Malášek.

„Jednou z vyšetřovacích verzí je sebevražda. Zjišťujeme okolnosti a příčiny obou nehod a jejich případnou souvislost," řekl Malášek.

„Osoba zemřela před naším příjezdem, utrpěla zranění neslučitelná se životem," uvedla mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová. Ve vykolejeném vlaku nebyl nikdo zraněn.

Mezinárodní vlaky stojí České dráhy nahrazují regionální spoje autobusovou dopravou z Hodonína do Moravského Písku. Mezinárodní spoje nabírali mnohahodinová zpoždění. Dotkne se pěti mezinárodních spojů. Jsou to Vindobona, Moravia, Polonia, Porta Moravica, Sobieski a Báthory.

„U mezinárodních vlaků jsou oběhy souprav složitější, autobusem je nahradit nelze," uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. 

Vykolejil vlak

Aby toho nebylo málo, v brněnských Maloměřicích nad ránem vykolejily tři vozy nákladního vlaku. Nehoda se obešla bez zranění, celková škoda je pět milionů. Mezi stanicemi Brno Královo Pole a Brno-Židenice je omezený provoz, vlaky jezdí po jedné traťové koleji sníženou rychlostí.

VIDEO: Srážka náklaďáku a vlaku na  Plzeňsku.