„Právě tlačenice a také menší ostražitost nahrávají kapsářům, kterým stačí jen chvilka nepozornosti, aby se dostali k ledabyle zabezpečené peněžence nebo mobilnímu telefonu,“ upozornila jihomoravská policejní preventistka Petra Ledabylová.

Zloděj je vždy o krok vepředu

Samotná krádež je záležitostí několika vteřin, zloděj navíc získá čas na útěk a zametení stop. „Okradený zjistí, že k ní došlo, často na úplně jiném místě a s časovým odstupem. Složité je pak zjistit popis možného pachatele. Své věci proto mějte vždy pod kontrolou,“ zdůraznila policistka.

 

Důležité věci a doklady by měli mít lidé uloženy v náprsních nebo uzavíratelných kapsách, nikoliv zadních kapsách u kalhot nebo navrchu kabelky či tašky. „Kabelku mějte pokud možno u těla a využívejte zipy či jiné zapínání. Batohy a zavazadla nespouštějte z dohledu, nevzdalujte se od nich ani během nákupů nebo v restauraci. Pokud si kapsářů všimnete, volejte ihned na linku 158, zkuste si zapamatovat jejich popis,“ dodala Ledabylová.

Jihomoravská policie aktuálně vysílá k obchodním domům a přilehlým parkovištím své preventisty, kteří nakupujícím radí, jak riziko krádeží snížit.

VIDEO: Příjezd vánočního stromu na brněnské náměstí Svobody

Video
Video se připravuje ...

Na náměstí Svobody přijel na koňském povozu vánoční strom pro Brno Hynek Zdeněk