Pití alkoholu na veřejnosti zakazuje vyhláška. Jenže jeho „milovníci" si s tím hlavu nelámou. „Strážníci taková porušení systematicky postihují, ale s některými přestupci se potýkají třeba i několikrát denně. Tresty jsou totiž například u nemajetných osob podle českých zákonů prakticky nevymahatelné,“ popsal mluvčí městské police Jakub Ghanem.

Správné a funkční

Situace se radikálně změnila v září. Po konzultaci s úřady začali strážníci přestupcům na místě obebírat láhve či krabice s alkoholem. „Jednalo se o víno, pivo i pálenky. Podle legislativy mohou vyzvat k vydání takové věci, která byla užita nebo určena ke spáchání přestupku, což láhve s alkoholem splňují," vysvětlil mluvčí.

Městská policie si možnost zabavování alkoholu na ulici pečlivě prostudovala. „Posuzovali jsme právní aspekty a konzultovali je i s úřadem, který od nás tyto záležitosti přebírá a následně rozhoduje o propadnutí věci. Stanovený postup je nejenom správný, ale především velmi funkční,“ uvedl Radek Hála, vedoucí revíru Střed.

Video
Video se připravuje ...

Pití alkoholu na veřejnosti: Brněnští strážníci zabavují na místě láhve! Městská policie Brno

Nejčastěji dochází k setkání s přestupci s lahví v ruce v okolí hlavního nádraží nebo Mendlova náměstí. Poté, co zákonodárci zrušili trest zákazu pobytu za opakované závažné přestupky, měli strážníci doslova svázané ruce.

„Hlídky se znovu dlouhodobě potýkaly s lidmi, kteří si z pokut ani jiných postihů nic nedělali,“ upozornil Ghanem.

Městská policie nyní zveřejnila několik videí ze situací, kdy přestupci na místě přišli o svou alkoholovou „výbavu.“ Reakce jsou na rozdíl od pokut přesně opačné. „Přestupci cítí finanční ztrátu, přesvědčují strážníky a slibují, že už s lahví na zakázané místo nepřijdou,“ shrnul Radek Hála.