Tento případ je naprosto výjimečný tím, že jak poškozené ženy, tak i všichni pachatelé jsou neslyšící. Zdokumentovány máme zatím dva případy. Není ale vyloučeno, že jich je víc,“ upozornil kriminalista Josef Krobot.

Odhalila je kamera

O prvním případu se policisté dozvěděli letos na jaře. „Seniorku vysokého věku navštívily dvě ženy, které si s ní ve znakové řeči přišly povídat o víře. Následně se k nim přidal muž a pak ještě další dva. Stařenku vylákali z domu a okradli ji o 18 tisíc korun,“ popsal první případ mluvčí policie Pavel Šváb.

Video
Video se připravuje ...

Dvojice neslyšících zlodějů okradla neslyšící seniorku o životní úspory. Policie ČR

Vzápětí vyšel najevo ještě odpornější případ. „Organizátor prvního případu, mladý muž s kriminální minulostí, se zaměřil i na ženu velmi vysokého věku, kterou znal od svého dětství,“ pokračoval Šváb.

Okrádal ji opakovaně

Zločinec začal chodit ke stařence pro peníze doslova jak do bankomatu. Vůbec mu přitom nevadilo, že žena krádeže brzy zjistila a podezírala ho. „Využíval toho, že paní už zapomíná a za pár dnů již nebude o ničem vědět,“ poukázal na odporný cynismus Krobot.

Babičku postupně okradl o téměř 300 tisíc korun. Příbuzným stařenky to nedalo a umístili v bytě kameru. Ta zachytila zloděje a jeho společnici v situaci, kdy stařenku společně okradli. Přestože žena krádež okamžitě zjistila, tvrdili jí, že si peníze dala asi někde jinde.

Hledají se další okradení

„Hlavní organizátor krádeží a porušování osobní svobody se pod tíhou důkazů přiznal. Hrozí mu pět let vězení. Jeho čtyři komplicové, mohou jít do vězení až na tři roky. Nebyli dosud trestáni,“ upřesnil policejní mluvčí.

Aby mohli být zločinci spravedlivě potrestáni, potřebují kriminalisté zjistit, kolik lidí bylo celkově okradeno. „Obracíme se proto na další případné oběti z řad neslyšící veřejnosti, aby neváhali a obrátili se na email: josef.krobot@pcr.cz nebo zaslali SMS na tísňovou linku 158,“ vyzval Krobot případné další oběti.

Fotogalerie
18 fotografií