Sobotka si pistoli vyžádal z policejního skladu jako předmět doličný k provedení vyšetřovacího pokusu. Převzal ji osobně oproti podpisu. Místo do řádné úschovy ji uložil do svého stolu a po provedení pokusu ji údajně předal člověku, který se představil jako policista a prokázal se služebním průkazem.

Sobotka o tom neučinil žádný záznam ani si nenechal převzetí písemně potvrdit. Tím stopa zbraně končí.

„Nenapadlo mě, že bych to předával někomu jinému než policistovi, viděl jsem průkaz. Je mi opravdu líto, že zbraň se nenašla, samozřejmě v tom cítím své kárné provinění,“ řekl Sobotka, který se jednání účastnil formou videokonference.

Podle soudce Smetky je jeho kolega Sobotka dlouholetý, zkušený a bezúhonný soudce. „Projednali jsme to s ním, vyjádřil lítost nad událostí, uznal své pochybení,“ uvedl Smetka. Sobotka působí v justici od roku 1993, soudí na trestním úseku.

Podle předsedkyně kárného senátu Miluše Doškové sjednaná dohoda odpovídá okolnostem. Závažnost kárného provinění zvyšuje to, že šlo o střelnou zbraň. Došková věří, že rozhodnutí kárného senátu bude dostatečnou zárukou dodržování předpisů v budoucnu.

VIDEO: Státní zástupce Petr Šereda přiznává chybu. Do spisu korupční kauzy Stoka se zapomnělo zařadit 12 tisíc stránek spisu!

Video
Video se připravuje ...

Státní zástupce Petr Šereda přiznává chybu. Do spisu korupční kauzy Stoka se zapomnělo zařadit 12 tisíc stránek spisu! Jiří Nováček