„Jeho plány již konkrétní podobu, nikdo však jimi nebyl dosud ohrožen,“ konstatoval vrchního žalobce Radim Daňhel. Obžalobu podala státní zástupkyně v polovině srpna. Mladík z jižní Moravy je stíhán pro spáchání zvlášť závažného provinění teroristického útoku ve stadiu přípravy.

Měl podrobný plán

„Jednalo se z mého úhlu pohledu o poměrně zajímavý případ, kdy obviněný vytvořil jakýsi plán, kdy byl inspirován teroristickými útoky, které proběhly v minulosti v zahraničí a směřoval k provedení něčeho podobného na území České republiky. Ten plán byl poměrně dlouhodobý a on začal činit první kroky, které v tom plánu měl," popsal Daňhel. Co konkrétního hoch plánoval, odmítl říci.

Podle šéfa VSZ v Olomouci kroky podezřelého mladíka už získávaly konkrétní podobu, nešlo pouze o verbální projevy. „Šlo o zcela konkrétní kroky. Chci však zdůraznit, že těmito kroky nebyl nikdo ohrožen, šlo o přípravnou fázi," doplnil Daňhel.

Soud již obžalobu obdržel, na začátek září je nařízeno vazební zasedání. „Termín jednání zatím není znám,“ uvedla mluvčí brněnského krajského soudu Klára Belkovová.

VIDEO: Teroristický útok na Staroměstském náměstí v roce 1990

Video
Video se připravuje ...

Teroristický útok na Staroměstském náměstí zranil 18 lidí. Pachatel nebyl nikdy dopaden Videohub