Zapálení svíčky, její ponechání bez dozoru a shoda nešťastných náhod vedly až k výbuchu v rodinném domě. Ten byl natolik silný, že poškodil statiku domu. „Obydlí jsme museli na doporučení přivolaného statika stabilizovat,“ upozornil mluvčí jihomoravských hasičů David Jirouš.

První jednotka dorazila na místo po 22. hodině. „Při příjezdu první jednotky na místo události jsme zjistili, že došlo k výbuchu několika sprejů. Pravděpodobně se jednalo o laky na vlasy a osvěžovače vzduchu,“ řekl mluvčí.

Za vším hledej hořící svíčku

Velitel zásahu si vyžádal statika a další síly a prostředky potřebné pro stabilizaci budov. Hasiči museli zapažit jednu obvodovou stěnu a podepřít stropní konstrukci. Brzy se ukázalo, že za vším je lidská nedbalost při zacházení s otevřeným plamenem.

„Konkrétně ponechání zapálené svíčky bez dozoru. Od svíčky došlo k zapálení dřevěného obložení, k nahřátí sprejů a k následnému výbuchu,“ uvedl Jirouš Škoda způsobená požárem a následným výbuchem je vyčíslena na 300 tisíc, včasný zákrok naopak zachránil hodnoty kolem dvou milionů korun.

Hasiči varují

„Tak jako každý rok nabádáme zejména v období vánočních svátků k velké obezřetnosti při zacházení s plamenem. V žádném případě nenechávejte zapálené svíčky bez dozoru,“ apeloval mluvčí hasičů.

Video: Muž se 4 promile pustil na Ostravsku plyn, ohrozil 21 sousedů

Video
Video se připravuje ...

Se 4 promile pustil plyn a čekal. Mohl zabít 21 sousedů. Karel Janeček, Blesk