„Bohužel ani dnešní den (čtvrtek - pozn. red.) nepřinesl nic nového. Toma se nám najít nepodařilo. V tuto chvíli nemáme žádná konkrétní místa, kde hledat. To ale neznamená, že přestaneme. Znovu vám všem děkujeme. Poslední týden nám ukázal, že je spousta úžasných lidí, kteří jsou ochotni pomoci. Dávejte na sebe pozor, buďte se svými rodinami. Tomova rodina," stojí ve vzkazech na stránce facebooku, kterou rodina využívá ke komunikaci s lidmi.

Vyrazili do obory

Rodina se ale nevzdává naděje, že svého milovaného syna najde. Ve čtvrtek vyzvala proto opět všechny, kteří s hledáním pomáhají, aby vyrazili do terénu.

Rozhodli jsme se ještě jednou prohledat území obory Holedná, která je ohraničena plotem. Hledáme uvnitř obory. Jedná se o rozsáhlé území, které jsme rozdělili na dvě části. Rozdělte se prosím, aby hledání bylo efektivní. Jsou zde místa, která by eventuálně mohla posloužit jako úkryt, jsou zde ovšem i nebezpečná místa, buďte prosím opatrní. V lese se pohybuje rovněž zvěř, buďte prosím ohleduplní. Vaší pomoci si velmi ceníme,“ vzkazuje rodina pohřešovaného chlapce. I to ale bylo bezvýsledné.

Metr vody dolů

Policisté, hasiči a potápěči už ve středu dopoledne shromáždili na břehu řeky Svratky u Jundrovského mostu v Brně. Podle Povodí Moravy bylo stejně odpouštění řeky plánováno, právě kvůli jejímu čištění.

Video
Video se připravuje ...

Policie, strážníci, hasiči a potápěči pátrají v řece Svratce a jejím okolí v Brně po nezvěstném Tomáši Pospíšilovi (15) MP Brno

„Do akce bylo nasazeno několik desítek příslušníků z řad policie, městské policie a hasičů. Propátrávali se i úseky, kde se hledalo již dříve, ale kvůli vysoké vodě ne tolik důkladně,“ uvedl mluvčí policie Bohumil Malášek.

Náročný terén

„V akci bylo 16 dobrovolných a profesionálních potápěčů, kteří budou propátrávat tři úseky řeky,“ doplnil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. V místech, kde hledali, je velmi členité dno řeky. Někde dosahuje voda hloubky až šest metrů, navíc je zde mnoho bobřích nor.

„Strážníci prošli svůj přidělený dvoukilometrový úsek a skončili u Kamenné kolonie. Šlo to pomalu. Bylo to náročné, všude bylo mnoho popadaných stromů,“ uvedl po poledni mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Pomoc i bezohlednost

Vedle záchranných složek hledá Tomáše i mnoho dobrovolníků, kteří s rodinou soucítí. Přesto se ale najdou i tací, kteří situaci kolem zmizení chlapce zneužívají. „Nepřejeme si nic jiného než najít Toma, ale již se vytrácí zdravý rozum a racionální chování. Není možné ignorovat zákony, od toho je tu Policie. PROSÍME, zanechte těchto aktivit a nesnažte se vést vlastní vyšetřování. Tyto aktivity zaměstnávají Policii a nezbývá čas na pátrání po Tomovi. Respektujte to prosím, Tomův Táta,“ vzkázal na facebooku.

Prý se zapojila i vědma

Pod ním se hned vyrojila řada komentářů. Některé rodinu napadají, že jde už o „komedii“. Další lidé si z hledání dokonce udělali vlastní detektivní hru. Jeden z diskutujících na sociální síti dokonce uvedl, že jakási vědma se napojila na Tomáše a ten skrze ní nakreslil mapku, kde ho vězní! Podle některých informací pak několik lidí vniklo na pozemek jednoho z domů. Na místě měla zasahovat i policie.

 Z dalších komentářů vyplývá, že se na Tomášově zmizení někdo zviditelňuje! „Hlavně týpek s instagramem si udělal dobrou reklamu a během jednoho dne si na úkor Tomáše nahnal 3000 sledujících na svůj účet,“ píše jeden z komentujících a druhý potvrzuje: „To celé byla akce na zviditelnění jako prase. Borec machýrek už od pohledu a skutek utek. Ráno nějakých 1300 sledujících, dneska 4000. No, takhle se to musí umět.“

Co se stalo?

Tomáše Pospíšila postrádá rodina od středy 14. dubna. S dalšími třemi kamarády byl venku, domů se ale vrátili jen dva, třetí skončil v Dětské nemocnici v Brně. Není jasné, co se mezi chlapci stalo. Po Tomášovi zbyl batoh, bunda, mobil a jedna bota.

Fotogalerie
38 fotografií