„Jedni si jen odskočili na návštěvu, další jeli na víkend. Možná dal pobertům někdo tip,“ přemítal Ivo Pospíšil, starosta vesnice s 1200 obyvateli.

Poslední vloupačka se navíc odehrála v uličce nedaleko obecního úřadu. „Ztratily se peníze v zahraničních měnách, eura, dolary a švédské koruny. V ložnici našel pachatel či pachatelé šperky v hodnotě 64 tisíc korun,“ shrnula policistka Lenka Koryťáková.

Lidé z Lipůvky se bojí, aby se jejich vesnice nestala stejným místem nájezdů, jak jim čelí obce v okolí Prahy. „Chmatáci jsou dnes všude, bohužel. Dřív jsme nezamykali, dnes je to nutnost," svěřil se pan Josef.   

Apel na obezřetnost

Policie a vedení obce vyzvaly po dvou vloupačkám místní obyvatele, aby si více všímali pohybu podezřelých individuí a vozidel. Radnice zveřejní apel na obezřetnost i ve svém zpravodaji. „Nechcem nic podcenit," řekl Pospíšil.

„V případě výskytu podezřelých osob nebo aut doporučujeme zavolat hlídku PČR, a to na telefonní číslo 974 631 396 nebo na linku 158. Popřípadě si poznačit či vyfotit vozidlo s registrační značkou a tuto skutečnost dát policistům k ověření. Za jakékoliv poznatky předem děkujeme," uvedla policejní mluvčí.

VIDEO: Nepodařená vloupačka v Praze.

Video
Video se připravuje ...

Muž se pokusil vloupat do jednoho z bytů, načapal ho majitel. Policie České republiky