Oba Čečenci žijí již několik let ve Vídni. Podle obžaloby se vydali 26. května 2015 do Žabčic na Brněnsku, kde měli obzvláště brutálním způsobem zavraždit seniora Antonína P. (†74). Osobně se s ním neznali. Mělo jít o vraždu na objednávku.

„Svázali mu ruce a nohy. Kolem hlavy mu uvázali látku, kterou zatáhli uzlem. Poté ho bili pěstmi a kopali do hlavy. Napadený utrpěl několik zlomenin žeber, měl velké otoky hlavy a svým zraněním na místě podlehl,“ vyčetla otřesný způsob kruté starcovy smrti státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová.

K soudu dovedla ostraha pouze jednoho z obviněných, Magomeda I., kterého zadrželi policisté v Polsku. Saidkhuseyn N., se podle něj skrývá na Sibiři. „Do rodného Čečenska nemůže, protože žil s cizí ženou,“ vysvětlil před soudem Magomed, věřící muslim.

Známý obhájce

U soudu Magomeda zastupuje Leonid Kušnarenko, bývalý předseda pražské muslimské obce, který byl ústředím vypovězen poté, co veřejně muslimům nabídl pomoc při vyzbrojování.

Magomed tvrdí, že v době činu byl v Rusku v nemocnici, a své obvinění vysvětluje udáním švagra Martina B. Čečence, který si po příchodu do Rakouska změnil své jména na německy znějící.

Chce se mi pomstít za to, že jsem ho zmlátil poté, co mojí sestře, která je jeho manželkou, přerazil nos. Vraždy jsem se nedopustil, nejsem vrah, ale věřící muslim,“ řekl u soudu obviněný.


Chlubil se penězi

K soudu se dostavila i dcera zavražděného Lenka P. „Táta si domů vodil častokrát podezřelé lidi, navíc se veřejně chlubil, že má dost peněz. To se mu stalo zřejmě osudné,“ řekla. Záhadou zůstává, kolik se vlastně z domu zavražděného seniora ztratilo peněz.

Soud byl přerušen do září, kdy má vypovídat právě Martin B., podle Magomeda je skutečným spolupachatelem právě on. Magomed zůstává ve vazbě.

Fotogalerie
4 fotografie