V cele sedí radní městské části a bývalý místostarosta Brno-střed Jiří Švachula (53, ANO), který měl na starosti investice. Do veřejného povědomí se dostal nejprve jako galerista. V jeho Galerii Aspekt vystavovali přední čeští umělci.

V politice působí Švachula v barvách hnutí ANO a na radnici Brno-střed měl dosud jako uvolněný člen rady na starosti investice a správu bytových domů. V minulém volebním období byl  místostarostou Brna-středu, i tehdy se zabýval podobnou problematikou. Švachula patří ke sponzorům ANO, je členem dozorčí rady ČD Cargo.

Až příliš iniciativní úředník?

Z politicko–úřednické větve kauzy sedí za katrem i vedoucí investičního odboru Brna-střed Petr Liškutin (63, ANO), který je zároveň i místostarostou Brna-Ivanovic.

Liškutin přitom před loňskými komunálními volbami lákal ivanovické slibem, že by rád svými zkušenostmi přispěl k nápravě politické kultury a upevnění dobrých sousedských vztahů v městské části, ve které žije. „Moc dlouho jsem se na politiku jen díval. Jen otevřeností a transparentností je možné úroveň místní komunální politiky pozvednout na úroveň, jakou si obyvatelé Ivanovic zaslouží,“ tvrdil.

Ivanovický místostarosta na sebe poprvé veřejně upozornil před devíti lety. Byl vyslýchán ohledně skandálu na radnici v Žabovřeskách. Tehdy tam pracoval na majetkovém a bytovém odboru.

Tehdejšího starostu Aleše Kvapila (ODS) a tajemníka radnice Brno-střed Radovana Novotného (ODS) pak odsoudili do vězení za úplatky při stavbě Sono centra na Veveří. Liškutina však policie vedla v případu jen jako svědka, neprokázalo se, že měl s kauzou něco společné.

Zatčení podnikají ve stavebnictví a obchodu

Soudce poslal za mříže i podnikatele Petra Kaláška (49, ODS), Pavla Ovčarčina (58) a Lubomíra Smolku (66).

Kalášek je jednatelem formy Geotest Real. Zabývá se pronájmem nemovitostí, bytových a nebytových prostor, obchodem a službami. Vloni neúspěšně kandidoval za ODS do zastupitelstva v Jundrově.

Ovčarčin vlastní firmu OSSO-Foto. Sídlí v brněnském M-Paláci, zabývá se reklamní činností a fotografickými pracemi. Ovčarčin je zároveň jednatelem řečkovické firmy Finrax zabývající se pronájmem nemovitostí a velkoobchodem s obuví a textilem.

Smolka je předsedou představenstva akciové společnosti KROS - stav. Firma založená v roce 1991 se specializuje na rekonstrukce staveb v centrech měst pro potřeby bydlení, obchodu, školství a služeb. Pro Brno-střed pracovala jeho firma na zakázkách při opravách fasád, výměnách oken nebo rekonstrukcích bytů.

Vyšetřováno je 9 lidí

Policejní vyšetřování se týká celkem devíti lidí. Je mezi nimi také podnikatel Saman El-Talabani, který bude stíhán na svobodě. El-Talabani figuruje už jako obviněný v jiné kauze týkající se úniků z policejních spisů z roku 2017, dále pak v případu půlmiliardového daňového úniku. Stíhán je i za nebezpečné vyhrožování náměstkovi Národní centrály proti organizovanému zločinu Richardu Ohnoutkovi.

Deset procent ze zakázky?

Některé veřejné zakázky na stavební práce na radnici Brno-střed byly podle deníku Právo, který měl k dispozici příkaz k domovním prohlídkám, zadány předem vybraným stavebním společnostem. „Od nich pak byly inkasovány po podpisu konkrétní smlouvy o dílo dohodnuté finanční částky,“ míní detektivové.

Tzv. plnění mělo být údajně ve výši deseti procent z ceny zakázky bez DPH. Podle policistů šlo o peníze v řádech milionů korun, které si prý podezřelí rozdělovali podle předem dohodnutého klíče.

Příkaz k prohlídkám má dále uvádět, že Švachula v roli místostarosty se několikrát potkal s El-Talabanim, předával mu podklady k budoucím veřejným zakázkám radnice a také rozhodoval o výši provizí, které měli další lidé vybírat od předem vybraných dodavatelů.

VIDEO: Mluvčí ÚMČ Brno-střed Kateřina Dobešová k zásahu policie na úřadě

Fotogalerie
14 fotografií